Wydarzenia z ostatnich lat, takie jak pandemia COVID-19 i wzrost cen energii, przyczyniły się do znacznego wzrostu światowych cen żywności. Wojna na Ukrainie i utrudnianie przez Rosję dostaw żywności z Ukrainy do krajów afrykańskich spowodowały, że w wielu miejscach na świecie pojawił się problem głodu lub obniżenia spożycia żywności. Społeczność międzynarodowa ONZ, a zwłaszcza Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) od wielu lat prowadzi działania, aby problem głodu i niedożywienia zmniejszyć, ograniczyć do minimum.
25 września 2015 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło rezolucję Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030. Agenda jest planem działań na rzecz ludzi i ich dobrobytu, a jej nadrzędnym celem jest zwalczanie ubóstwa. Określono 17 celów i wyznaczono 169 zadań do realizacji. Cele zrównoważonego rozwoju zapewniają równowagę między trzema głównymi aspektami: gospodarczym, społecznym i środowiskowym. Zadania z zakresu rolnictwa są określone w celu drugim, choć i w innych można się dopatrzeć związków z rolnictwem.
Cel nr 2: Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo.
Przy właściwym postępowaniu, rolnictwo i rybołówstwo mogą stanowić źródło zdrowej żywności dla wszystkich i przynosić godny dochód. Mogą również przyczynić się do rozwoju obszarów wiejskich i ochrony środowiska. Gleba, woda pitna, oceany, lasy oraz różnorodność biologiczna ulegają szybkiej degradacji. Zmiany klimatyczne wywierają wpływ na środowisko, od którego zależy nasze życie. Zwiększają one ryzyko występowania katastrof naturalnych, takich jak susze czy powodzie. Wielu mężczyzn i kobiet zamieszkujących obszary wiejskie nie jest już w stanie dłużej utrzymywać się z pracy w rolnictwie i jest zmuszona migrować do miast w poszukiwaniu pracy i lepszego życia.
W wielu miejscach na świecie niskie bezpieczeństwo żywnościowe i związane z nim poważne niedożywienie powoduje u milionów dzieci zaburzenia rozwoju oraz zbyt niski wzrost. Musimy gruntownie zmienić światowy system żywnościowy i rolniczy, aby wyżywić 810 milionów głodujących ludzi. Szacuje się, że w 2050 roku liczba niedożywionych osób wzrośnie o kolejne 2 miliardy ludzi. Inwestycje w rolnictwo mają kluczowe znaczenie dla zwiększenia zdolności produkcyjnych i bezpieczeństwa żywnościowego. Wprowadzenie zrównoważonych systemów produkcji żywności zmniejszy ryzyko głodu oraz wpłynie na poprawę zaopatrzenia w różnorodne produkty rolne i stan środowiska naturalnego.
W ramach określonego celu przyjęto zadania do realizacji:
Agendę na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030 przyjęły do realizacji 193 kraje ONZ.
Krzysztof Domagała
Źródło: www.un.org.pl/cel2