Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021

Zapraszamy na warsztaty produkcji serów i kiszonek w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021

2021-08-24

informacja organizatora

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza w dniach 4-5 września 2021 roku do Buska-Zdroju na warsztaty produkcji serów i kiszonek, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko-Zdrój 2021.

Zapraszamy także do uczestniczenia w pokazach kulinarnych autorskiej kuchni polskiej, łączącej tradycje z nutą nowoczesności, z wykorzystaniem lokalnych i tradycyjnych produktów sezonowych w tym serów i kiszonek. Na koniec pokazów odbędzie się degustacja przygotowanych w trakcie ich trwania potraw.

Polskie kulinaria Busko-Zdrój, 2-4 września 2021 - Smacznie, zdrowo i zdrojowo

Warsztaty serowarskie - 04.09.2021 r. godz. 10.00

Program:

  • Omówienie : surowca, bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń mikrobiologicznych, dodatków i procesów technologicznych,
  • Produkcja sera Gouda i Feta w jednym czasie by pokazać i przybliżyć różnice w procesach technologicznych (działanie kultur bakteryjnych, koagulanty, krojenie i obróbka skrzepu, dosuszanie ziarna, wyjmowanie skrzepu i formowanie sera)
  • Na koniec omówimy inne produkty jakie możemy wykonać w gospodarstwie: napoje fermentowane, jogurty, twarogi i sery kwasowo podpuszczkowe.
  • Prezentacja i degustacja serów powstałych na warsztatach jak i od różnych producentów degustacyjne deski serów.

Warsztaty przetwórcze z kiszenia warzyw - 04.09.2021 r. godz. 15.00

Program:

  • Omówienie procesu technologicznego kiszenia warzyw, jedną z najstarszych metod konserwacji i utrwalania żywności
  • Kiszonki nazywane jako superfood-walory smakowe, zdrowotne, energetyczne
  • Co można kisić, jakie używać dodatki-przyprawy
  • Przepisy, receptury, moda na kiszenie
  • Proces kiszenia na przykładzie wybranych tradycyjnych warzyw: kapusty, ogórków, buraków
  • Degustacja różnych produktów kiszonych

Szkolenia w ramach warsztatów

  • „Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
  • Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o.
  • Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” przygotowane przez partnera - Polskie Doradztwo Rolnicze Sp. z o.o.

Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie, zestaw startowy. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1x forma prostokątna, 2x forma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200 g. Koszt tego zestawu to 135 zł brutto.

Zgłoszenie powinno zawierać takie informacje jak:

Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek

  1. Imię
  2. Nazwisko
  3. Adres
  4. Numer telefonu

    Opcjonalnie
  5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.

Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres . Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.

Partnerzy

ŚODR Modliszewice, PNG Sp. z o.o., Polskie Doradztwo Rolnicze Sp. z o.o.


Warsztaty, szkolenia i pokazy wraz z poczęstunkiem dofinansowane są z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach operacji „Produkcja serów i kiszonek przykładem alternatywnych źródeł dochodów gospodarstw rolnych”

Loga UE, KSOW, PROW 2014-2020

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie

 

kategoria: Powiązane pliki [1]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf Plakat wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 2021 2021-08-24 1,39MB pobierz plik: Plakat wydarzenia „Polskie Kulinaria” Busko Zdrój 2021

udostępnij
do góry