Agnieszka Pietrzak została powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na stanowisko dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Akt powołania wręczył wicewojewoda świętokrzyski Michał Skotnicki.
Mgr inż. Agnieszka Pietrzak jest absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przez całą karierę zawodową jest związana ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. W ostatnich latach (od 2016 r.) pełniła funkcję zastępcy dyrektora ds. doradztwa i rozwoju wsi.
Swoją pracę w Ośrodku pani Agnieszka rozpoczęła jako specjalistka w działach merytorycznych - w dziale Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska, a następnie w dziale Rozwoju Obszarów Wiejskich. Realizowała wówczas zadania doradcze, obejmujące zagadnienia rolnictwa ekologicznego, programów rolnośrodowiskowych, jak również rozwoju gospodarstw agroturystycznych, edukacyjnych oraz identyfikowania i promowania produktów tradycyjnych i regionalnych.
Od 2007 roku Agnieszka Pietrzak pełniła funkcję pełnomocnika ds. systemu zarządzania jakością, w ramach której opracowała i wdrożyła system obejmujący wszystkie obszary merytorycznej działalności Ośrodka. W późniejszym okresie również przy jej udziale system został zaimplementowany do systemu informatycznego ŚODR Modliszewice, co usprawniło wiele procesów w Ośrodku.
Ważnym aspektem w realizacji zadań dotychczasowej zastępczyni dyrektora było budowanie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Szlak ten jest dla pani Agnieszki bardzo ważnym przedsięwzięciem, w ostatnich latach szeroko rozwijanym i promowanym. Stanowi on wizytówkę Ośrodka, przy jego udziale promowane są najciekawsze, charakterystyczne produkty regionu świętokrzyskiego.
Bardzo ważnym obszarem działań ŚODR Modliszewice, które zyskało na znaczeniu w ostatnich latach, jest transfer wiedzy od nauki do praktyki. Pani Agnieszka na dotychczasowym stanowisku aktywnie angażowała się w tworzenie grup operacyjnych EPI, których liderem jest ŚODR Modliszewice. Ich celem jest wypracowanie nowych technologii istotnych dla rozwoju technologii rolniczej, jak również wypracowanie prozdrowotnych produktów spożywczych, które w najbliższej przyszłości będą mogły stać się produktami dostępnymi dla konsumentów.