Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Lokalne i innowacyjne. W Modliszewicach podsumowano projekt „Spersonalizowane sery twarogowe”

Lokalne i innowacyjne. W Modliszewicach podsumowano projekt „Spersonalizowane sery twarogowe”

2023-11-02

25 października 2023 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pt. „Spersonalizowane Sery Twarogowe”. Było to spotkanie podsumowujące realizację projektu pod nazwą „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego”.

Projekt ten realizowano w Grupie Operacyjnej EPI składającej się z czterech podmiotów:

  • Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach,
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - PIB w Warszawie,
  • Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy,
  • rolnika Bartłomieja Piwowarczyka.

Głównym celem projektu była produkcja serów twarogowych z wykorzystaniem własnych - środowiskowych bakterii kwasu mlekowego, a przede wszystkim najważniejszych bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego, należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium na pilotażowej linii technologicznej.

Konferencję otworzył Jerzy Pośpiech - dyrektor ŚODR w Modliszewicach. Następnie swoje wystąpienia przedstawili członkowie Grupy. Piotr Dąbrowski - prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy opowiedział o szczegółach realizacji projektu, prof. Zbigniew Dolatowski z IBPRS-PIB w Warszawie mówił na temat bakterii środowiskowych w technologii żywności i żywieniu człowieka, dr Anna Szosland-Fałtyn z Zakładu Jakości Żywności IBPRS-PIB w Łodzi zgłębiała temat Bakterii środowiskowych w produkcji serów twarogowych, natomiast Agnieszka Pietrzak - zastępca dyrektora ŚODR w Modliszewicach mówiła na temat tworzenia grup operacyjnych przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

W trakcie konferencji dyskutowano m.in. na temat wykorzystania drobnoustrojów
w innowacyjnej technologii produkcji, która przyczyni się do ukształtowania specyficznych cech sensorycznych i prozdrowotnych serów o walorach immunostymulujących, dedykowanych osobom starszym.

W konferencji uczestniczyli zaproszeni goście, między innymi Bogdan Konopka - Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Józef Cepil - Dyrektor kieleckiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Stanisław Stanik - prezes Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Marlena Bernacka-Pluta - dyrektor I LO w Końskich, Beata Salata - dyrektor II LO w Końskich oraz rolnicy, przetwórcy i doradcy rolniczy.

Zaproszeni goście i uczestnicy konferencji mogli skosztować serów twarogowych z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.

Monika Sadowska

Konferencja podsumowująca projekt "Spersonalizowane sery twarogowe"

udostępnij
do góry