Zapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Celem konkursu jest identyfikacja oraz promocja tradycyjnych wyrobów charakterystycznych dla regionu świętokrzyskiego, wytwarzanych przynajmniej od 25 lat.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego, wytwarzających produkty o wyjątkowej jakości. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane metodami tradycyjnymi, przy użyciu lokalnych surowców, posiadać tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę wynikającą ze specyfiki produktu, bądź związaną z regionem.
Konkurs odbędzie się w 4 kategoriach:
Wyłonieni laureaci konkursu otrzymają cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez marszałka województwa świętokrzyskiego oraz sponsorów.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 25 maja 2021 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia w formie:
lub
Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym są:
Za nabór podmiotów do konkursu odpowiada: ŚODR Modliszewice - Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Koordynator konkursu:
Dodatkowych informacji udzielają:
oraz
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego ŚODR Modliszewice
Anna Michalska
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
doc | Karta zgłoszenia produktu NKD 2021 | 2021-04-13 | 53KB | pobierz plik: Karta zgłoszenia produktu NKD 2021 |
doc | Regulamin Konkursu NKD 2021 | 2021-04-13 | 259KB | pobierz plik: Regulamin Konkursu NKD 2021 |