Sorgo pochodzi z Afryki, gdzie rośnie dziko na całym kontynencie. Nie zawiera glutenu, nie powoduje więc alergii i nietolerancji pokarmowych. Ziarna można traktować jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu, gotować, a nawet prażyć na popcorn.
W 100 gramach tego zboża znajduje się około 360 kcal, których źródłem jest skrobia. Zawiera znaczne ilości białka i ważnych aminokwasów, jest odporne na suszę, choroby i szkodniki oraz kiepskie warunki glebowe.
Każdy element sorga można do czegoś wykorzystać, jest pod tym względem podobny do palmy kokosowej.
Dzień Sorgo Ziarnowego odbył się 15 września 2023 r. w gospodarstwie u pana Grzegorza Adamskiego w Tominach (powiat opatowski), gdzie zostały zaprezentowane następujące odmiany:
Za omówienie poszczególnych rodzajów sorgo odpowiadał przedstawiciel firmy RAGT zajmujący się prowadzeniem programów hodowlanych roślin rolniczych oraz doborem odpowiednich odmian do istniejących na danym terenie warunków siedliskowych.
Z kolei temat nawożenia został przedstawiony przez firmę ICL, dostawcę zaawansowanych technologicznie nawozów, zawierających wiele pierwiastków umożliwiających rolnikom zwiększanie produktywności w zrównoważony sposób. Jest to jedyny producent, który posiada minerał polihalit występujący pod nazwą handlową Polysulphate. Jest to naturalny czteroskładnikowy nawóz zawierający: siarkę, magnez, potas i wapń; dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Miłym zakończeniem spotkania był poczęstunek przygotowany przez KGW Sobów.
Magdalena Wielgus