Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Warsztaty produkcji serów i kiszonek

Warsztaty produkcji serów i kiszonek

2021-07-29

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza w dniu 4 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty produkcji serów i kiszonek, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria Busko Zdrój 2021”.

Warsztaty serowarskie

 Program:

  • Omówienie : surowca, bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń mikrobiologicznych, dodatków i procesów technologicznych,
  • Produkcja sera Gouda i Feta w jednym czasie by pokazać i przybliżyć różnice w procesach technologicznych (działanie kultur bakteryjnych, koagulanty, krojenie i obróbka skrzepu, dosuszanie ziarna, wyjmowanie skrzepu i formowanie sera)
  • Na koniec omówimy inne produkty jakie możemy wykonać w gospodarstwie: napoje fermentowane, jogurty, twarogi i sery kwasowo podpuszczkowe.
  • Prezentacja i degustacja serów powstałych na warsztatach jak i od różnych producentów degustacyjne deski serów.

 Warsztaty przetwórcze z kiszenia warzyw.

Program:

  • Omówienie procesu technologicznego kiszenia warzyw, jedną z najstarszych metod konserwacji i utrwalania żywności
  • Kiszonki nazywane jako superfood-walory smakowe, zdrowotne, energetyczne
  • Co można kisić, jakie używać dodatki-przyprawy
  • Przepisy, receptury, moda na kiszenie
  • Proces kiszenia na przykładzie wybranych tradycyjnych warzyw: kapusty, ogórków, buraków
  • Degustacja różnych produktów kiszonych

Szkolenia w ramach warsztatów:

  • Szkolenie pn. „Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
  • Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o.
  • Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” przygotowane przez partnera- Polskie Doradztwo Rolnicze Sp. z o.o.

Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.


Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie, zestaw startowy. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1xforma prostokątna, 2xforma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200g.  Koszt tego zestawu to 135zł brutto.

Treść zgłoszenia
Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek
1. Imię
2. Nazwisko
3. Adres
4. Numer telefonu.
Opcjonalnie
5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.

Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres . Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.

udostępnij
do góry