Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wraz z partnerami zaprasza w dniu 4 września 2021 roku do Buska Zdroju na warsztaty produkcji serów i kiszonek, które odbędą się w ramach wydarzenia „Polskie Kulinaria Busko Zdrój 2021”.
Warsztaty serowarskie
Program:
- Omówienie : surowca, bezpieczeństwa i higieny pracy, zagrożeń mikrobiologicznych, dodatków i procesów technologicznych,
- Produkcja sera Gouda i Feta w jednym czasie by pokazać i przybliżyć różnice w procesach technologicznych (działanie kultur bakteryjnych, koagulanty, krojenie i obróbka skrzepu, dosuszanie ziarna, wyjmowanie skrzepu i formowanie sera)
- Na koniec omówimy inne produkty jakie możemy wykonać w gospodarstwie: napoje fermentowane, jogurty, twarogi i sery kwasowo podpuszczkowe.
- Prezentacja i degustacja serów powstałych na warsztatach jak i od różnych producentów degustacyjne deski serów.
Warsztaty przetwórcze z kiszenia warzyw.
Program:
- Omówienie procesu technologicznego kiszenia warzyw, jedną z najstarszych metod konserwacji i utrwalania żywności
- Kiszonki nazywane jako superfood-walory smakowe, zdrowotne, energetyczne
- Co można kisić, jakie używać dodatki-przyprawy
- Przepisy, receptury, moda na kiszenie
- Proces kiszenia na przykładzie wybranych tradycyjnych warzyw: kapusty, ogórków, buraków
- Degustacja różnych produktów kiszonych
Szkolenia w ramach warsztatów:
- Szkolenie pn. „Produkcja żywności w gospodarstwach w oparciu o dziedzictwo kulinarne” przygotowane przez partnera - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
- Szkolenie nt. „Systemy jakości w rolnictwie i przetwórstwie lokalnym szansą na podniesienie wartości dodanej produktów” przygotowane przez partnera - „PNG” Sp. z.o.o.
- Szkolenie „Krótkie łańcuchy dostaw, jak działają ?” przygotowane przez partnera- Polskie Doradztwo Rolnicze Sp. z o.o.
Warsztaty przeznaczone są dla producentów rolnych z terenu województwa świętokrzyskiego bądź województw z nim graniczących, którzy szukają alternatywnych źródeł dochodów. Produkcja serów bądź kiszonek może takie potencjalne źródło stworzyć.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Jedynym dodatkowym kosztem może być jeśli Państwo tak zdecydujecie, zestaw startowy. W jego skład wchodzi: podpuszczka 100ml, pipeta, kultury bakterii do goudy i fety, 1xforma prostokątna, 2xforma wańczykówka 12, Mieszanka przypraw do serów 200g. Koszt tego zestawu to 135zł brutto.
Treść zgłoszenia
Zgłaszam uczestnictwo w warsztacie produkcji serów lub kiszonek
1. Imię
2. Nazwisko
3. Adres
4. Numer telefonu.
Opcjonalnie
5. Zgłaszam zakup zestawu startowego - koszt 135 zł brutto.
Prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres . Potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie prześlemy na adres, z którego wysłano zgłoszenie.