Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego ŚODR w Sandomierzu zaprasza na szkolenie chemizacyjne - uzupełniające.
ŚODR O. Sandomierz zaprasza na kurs chemizacyjny - uzupełniającyOd 5 czerwca do 5 lipca 2023 r. rolnicy, którzy planują w swoich gospodarstwach inwestycje związane m.in. z racjonalizacją produkcji, wprowadzaniem innowacji czy zmianą profilu swojego gospodarstwa, będą mogli starać się o dofinansowanie. Wsparcie pochodzi z budżetu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Modernizacja gospodarstw rolnych - 5 czerwca rusza nabór wniosków na inwestycje w obszarze DOd 1 czerwca do 14 lipca 2023 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie prowadziła nabór wniosków od rolników działających w sektorze zbóż i nasion oleistych, którzy ponieśli straty gospodarcze spowodowane przywozem ziarna z Ukrainy. Pomoc można otrzymać do następujących gatunków: kukurydza, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, mieszanki zbożowe, rzepak lub rzepik. Wniosek można złożyć wyłącznie
Pomoc w sektorze zbóż i nasion oleistych - 1 czerwca rusza nabór wnioskówPolska Organizacja Turystyczna zakończyła kolejną edycję projektu Certyfikat Dobrych Praktyk Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Katalog Certyfikowanych Podmiotów - edycja 2022. Celem projektu zainicjowanego w ramach programu Polski Bon Turystyczny jest dbanie o najwyższe standardy oraz tworzenie bazy najlepszych, certyfikowanych obiektów turystycznych w naszym kraju.
Wypoczynek na najwyższym poziomieZapraszamy do obejrzenia krótkiej wideorelacji z finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
[Wideo] Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" 2023Garniec z indykiem, skórki agrestowe, precle staszowskie oraz kilka innych nagrodzonych produktów tradycyjnych królowało w tym roku w skansenie w Tokarni podczas finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego XXII edycja odbyła się 21 maja
Konkursowe smaki na topie - świętokrzyski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówRada Ministrów podjęła kolejne decyzje dotyczące pomocy rolnikom, którzy utracili swoje dochody w związku z wojną na Ukrainie - przyjęła rozporządzenie wprowadzające zmiany w uruchomionych programach pomocy dla producentów rolnych, którzy ponieśli dodatkowe koszty w wyniku braku stabilizacji na rynku pszenicy lub kukurydzy. Ponadto Rząd przeznacza dodatkowe wsparcie dla producentów kukurydzy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta,
Pomoc dla producentów zbóż. Korzystne zmiany dla rolników - wyższe stawki i nowe terminyFilm stanowi krótkie podsumowanie projektu zrealizowanego przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. "Nowoczesna gospodarka pasieczna kierunkiem przyszłości".
[Wideo] "Nowoczesna gospodarka pasieczna kierunkiem przyszłości" - relacja z konferencji i wyjazdu studyjnegoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza już w najbliższą w niedzielę 21 maja 2023 r. do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Zapraszamy na finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” już w najbliższą niedzielę w TokarniZapraszamy do wzięcia udziału w konkursie AgroLiga 2023, którego celem jest wyłonienie Mistrzów Wojewódzkich, a następnie Krajowych w dwóch kategoriach: Rolnicy i Firmy.
AgroLiga 2023 - zapraszamy do udziału w konkursie!