Od 7 lipca 2022 r. będzie można składać wnioski o wsparcie na rozwój usług rolniczych w ramach działania „Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej” finansowanego z PROW 2014-2020. W tym naborze zakres usług objętych wsparciem został rozszerzony.
Rozwój usług rolniczych - nawet 500 tys. zł dofinansowania i nowe zakresy działalności objęte wsparciemZapraszamy na szkolenie dotyczące zasad ubiegania się o wsparcie na rozwój usług związanych z rolnictwem i leśnictwem
Usługi związane z rolnictwem i leśnictwem - ARiMR zaprasza na szkolenieTegoroczna wystawa została zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Świętokrzyskim Związkiem Hodowców Bydła, Lubelskim Związkiem Hodowców Owiec i Kóz - Region Świętokrzyski oraz Świętokrzyskim Stowarzyszeniem Hodowców Królików Rasowych i Drobnego Inwentarza. Wystawa odbyła się w dniach 25-26 czerwca 2022 roku, a
[Wideo] Świętokrzyska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w ModliszewicachZapraszamy producentów wytwarzających tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego do wzięcia udziału w szkoleniu oraz procesie certyfikacji nadania marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Nabór trwa do 5 lipca 2022 r.
Rozwój szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - zapraszamy do udziału w szkoleniu i procesie certyfikacjiDzień Otwartych Drzwi (DOD) był już 45. odsłoną największego święta naszego Ośrodka i tegorocznie odbył się 26 czerwca 2022 r. Tradycyjnie już to rolnicza impreza połączona była ze Świętokrzyską Wystawą Zwierząt Hodowlanych, podczas której to prezentowane zwierzęta hodowlane walczyły o tytuły czempionów i wiceczempionów. Tradycyjnie też zwiedzający mogli odwiedzić nasze 23-hektarowe pole doświadczalne, na którym
Rolnicze święto naszego Ośrodka czyli Dzień Otwartych Drzwi 2022W imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest Organizatorem konkursu, zapraszamy do udziału w II ogólnopolskim, amatorskim konkursie filmowym „Świat się kręci wokół wsi”. Nagraj i prześlij swój film do Organizatora konkursu. Pokaż, jak zmienia się polska wieś.
Weź udział w II ogólnopolskim konkursie filmowym „Świat się kręci wokół wsi”!Już w najbliższą niedzielę, 26 czerwca br. zapraszamy na Piknik Poznaj Dobrą Żywność na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Podczas Pikniku prezentowana będzie polska żywność wysokiej jakości: produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, Produkt polski, produkty regionalne i tradycyjne oraz ekologiczne.
Piknik "Poznaj dobrą żywność" już w najbliższą niedzielę w WarszawiePolska jest obecnie jednym z największych producentów ziemniaka w Europie, pomimo tego znaczna część ziemniaków dostępnych na rynku pochodzi z importu. Wynika to z niskiej jakości polskich ziemniaków i braku świadomości polskich producentów, co do potrzeb współczesnego konsumenta. Poważne problemy fitosanitarne wynikające z występowania bakteriozy pierścieniowej ziemniaka ograniczają obrót krajowy i praktycznie
Dwie konferencje poświęcone nowoczesnej i bezpiecznej uprawie ziemniakaW malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się w niedzielę, 12 czerwca 2022 r. finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju
Poznaliśmy świętokrzyskich laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”W dniach 05-10 czerwca 2022 roku odbył się, realizowany w ramach projektu „Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju wiejskich wobec wyzwań demograficznych (GROWID)”, wyjazd studyjny do Norwegii. Inicjatywa finansowana jest przez Centrum Badań i Rozwoju w ramach strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych „Społeczny i gospodarczy rozwój Polski w warunkach globalizujących się rynków” GOSPOSTRATEG.
„Zagraniczne dobre praktyki w zakresie łączenia rolnictwa i działalności opiekuńczej” - relacja z wyjazdu studyjnego do Norwegii