W dniach 28-29 sierpnia 2018 roku Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, który jest partnerem ŚODR w Modliszewicach w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) oraz partnerem KSOW zrealizował pierwszą część operacji partnerskiej jaką była dwudniowa konferencja pt. „Rozwój lokalnych produktów z zastosowaniem innowacyjnych metod przetwórstwa i dystrybucji z udziałem partnerskiej współpracy interesariuszy”.
Konferencja została zorganizowana w ramach projektu „Budowanie grupy partnerskiej ukierunkowanej na innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa na Ziemi Sandomierskiej” realizowanej w ramach działania 5. „Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt. 13 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFFROW w ramach PROW na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy” w ramach Planu operacyjnego KSOW na lata 2018-2019.
Drugim etapem operacji będzie wyjazd studyjny w dniach 22-24 października 2018 r.
Program konferencji obejmował cztery bloki tematyczne:
Prelegentami podczas konferencji byli pracownicy naukowi reprezentujący Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Krakowie, specjaliści i eksperci z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz inni eksperci z zakresu współpracy na rzecz innowacji, marketingu, inkubatorów przetwórczych.
W drugim dniu konferencji odbyły się także wizyty trenowe u lokalnych producentów i przetwórców (Inkubator przetwórczy w Dwikozach, winnica, producent serów), które w sposób praktyczny pokazały uczestnikom jak cenne dla lokalnego rynku, wartościowe jakościowo, a zarazem dochodowe mogą być wytwarzane lokalnie produkty żywnościowe.
Planowane w projekcie działania (konferencja, wyjazd studyjny) mają na celu aktywizację mieszkańców z terenów wiejskich, zachęcanie ich do współpracy i inspirowanie do rozwoju przedsiębiorczości w zakresie lokalnego przetwórstwa. Wdrażanie i upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań dotyczących przetwórstwa i dystrybucji lokalnych produktów oraz inicjowanie i wspieranie współpracy partnerskiej prowadzącej do zbudowania modelowego zawiązania współpracy (grupy operacyjnej) producentów, przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, instytucji doradczych, jednostek naukowych i innych podmiotów branży rolno-spożywczej, kreujących innowacje.
Izabela Niedobit
Projekt opracowany i realizowany przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.
Projekt realizowany w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w ramach projektu partnerskiego pt. „Budowanie grupy partnerskiej ukierunkowanej na innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa na Ziemi Sandomierskiej” realizowanej w ramach działania 5. „Poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt. 13 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków EFFROW w ramach PROW
na lata 2014-2020 oraz ułatwianie tej współpracy” w ramach Planu operacyjnego KSOW na lata 2018-2019.
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.