Wzrost cen produktów mlecznych

2018-05-17

Na nowozelandzkiej giełdzie nastąpił wzrost cen produktów mlecznych o niemal 2 proc. Na ostatniej sesji giełdy Global Dairy Trade nastąpiło odbicie cen przetworów mlecznych po spadku z poprzedniej aukcji. Tym razem ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,9 proc.

Wyniki ostatnich aukcji nowozelandzkiej giełdy przypominają sinusoidę, na przemian rosną i spadają, na szczęście nie są to duże wahania. Co ciekawe, cena najnowszego produktu w ofercie GDT, serwatki w proszku, która miała zadebiutować na wczorajszej aukcji - nie była dostępna. Maślanka w proszku (BMP) nie była oferowana tego dnia.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny - wzrost o 5,8 proc.,
  • Masło - wzrost o 2,4 proc.,
  • Maślanka w proszku - nie oferowana,
  • Ser Cheddar - wzrost o 4,4 proc.,
  • Laktoza - spadek o 3,5 proc.,
  • Kazeina podpuszczkowa - spadek o 6,1 proc.,
  • Odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 3,0 proc.,
  • Pełne mleko w proszku - wzrost o 0,2 proc.

Ceny większość oferowanych produktów uległy wzrostowi, jedynie stawki laktozy i kazeiny podpuszczkowej uległy presji spadkowej. W trakcie notowań sprzedano ponad 18 tysięcy ton produktów.

Magda Guldzińska
Źródło: http://www.farmer.pl

udostępnij
do góry