Zbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.
Sezon na grzybobranie rozpoczętyJedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.
Suszone przysmakiCydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.
Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?Miesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.
Sierpień - czas na domowe przetworySezon jagodowy w pełni. Przypuszcza się, że w tym roku będzie wyjątkowo krótki bowiem susza w lasach powoduje, że jagód jest niewiele.
Jagody - pyszne i zdroweW tym artykule chciałbym podzielić się z Państwem moim hobby, jakim jest warzenie piwa w domu. Opiszę tutaj jak w łatwy i możliwie najtańszy sposób uwarzyć sobie piwo pszeniczne Hefeweizen.
O domowym piwowarstwie - czyli jak samemu uwarzyć sobie dobre piwo.Glutaminian sodu (MSG) to sól sodowa kwasu glutaminowego - substancja pozyskiwana syntetycznie, występuje pod postacią białych kryształków lub proszku. Jest jednym z wielu dodatków dodawanych do żywności, klasyfikowany w grupie substancji wzmacniających smak i zapach.
Uwaga na glutaminian sodu!