2018-10-25
23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym
Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni
2018-10-18
Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.
Kasztany w kulinariach
2018-10-17
W Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?
Topinambur - zdrowie i piękno z natury30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego
2018-09-19
Miło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
„Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego
2018-09-19
Zbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.
Sezon na grzybobranie rozpoczęty
2018-08-27
Jedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.
Suszone przysmaki
2018-08-03
Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.
Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?
2018-08-01
Miesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.
Sierpień - czas na domowe przetwory
2018-07-12
Sezon jagodowy w pełni. Przypuszcza się, że w tym roku będzie wyjątkowo krótki bowiem susza w lasach powoduje, że jagód jest niewiele.
Jagody - pyszne i zdrowe