Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 108.

  • Pieczemy ciastka wysłodkowe 2019-02-26

    Pieczemy ciastka wysłodkowe

    Dziś podzielę się z Państwem prostym sposobem przygotowania pysznych ciasteczek z wykorzystaniem wysłodzin browarnianych.

    Pieczemy ciastka wysłodkowe
  • Fermentowane lekarstwo 2019-02-18

    Fermentowane lekarstwo

    Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.

    Fermentowane lekarstwo
  • Kutia - słodka potrawa wigilijna 2018-12-21

    Kutia - słodka potrawa wigilijna

    Kutia jest potrawą wigilijną, która w Polsce ma swój rodowód w kuchni kresowej. Poza naszą ojczyzną jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i litewskiej.

    Kutia - słodka potrawa wigilijna
  • Porterówka - Świetna nalewka na długie zimowe w 2018-12-11

    Porterówka - Świetna nalewka na długie zimowe wieczory!

    Porterówka to nalewka, która świetnie smakuje i dobrze rozgrzewa. Jest mocno alkoholowa. Charakteryzuje ją ciemny kolor i słodki smak zbliżony do cukierków "kukułek". Można ją sporządzić w łatwy sposób, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

    Porterówka - Świetna nalewka na długie zimowe wieczory!
  • Świadomy konsument - zdrowe zakupy 2018-11-23

    Świadomy konsument - zdrowe zakupy

    Umiejętność czytania etykiet i rozpoznanwania znaków towarowych umieszczanych na etykietach produktów świdczą o świadomości konsumenckiej. Jak zdefiniować świadomego konsumenta? Czy to osoba, która po prostu stara się odżywiać zdrowo i potrafi ze zrozumieniem czytać składy produktów na etykietach? To oczywiście za mało.

    Świadomy konsument - zdrowe zakupy
  • Prozdrowotne walory mięsa owczego 2018-11-15

    Prozdrowotne walory mięsa owczego

    Baranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.

    Prozdrowotne walory mięsa owczego
  • Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarn 2018-10-25

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni

    23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym

    Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w Tokarni
  • Kasztany w kulinariach 2018-10-18

    Kasztany w kulinariach

    Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.

    Kasztany w kulinariach
  • Topinambur - zdrowie i piękno z natury 2018-10-17

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury

    W Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury
  • Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów woje 2018-10-03

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego

    30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego
do góry