Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Kasztany w kulinariach 2018-10-18

    Kasztany w kulinariach

    Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.

    Kasztany w kulinariach
  • Topinambur - zdrowie i piękno z natury 2018-10-17

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury

    W Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?

    Topinambur - zdrowie i piękno z natury
  • Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów woje 2018-10-03

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego

    30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

    Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiego
  •  „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z w 2018-09-19

    „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego

    Miło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

    „Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego
  • Sezon na grzybobranie rozpoczęty 2018-09-19

    Sezon na grzybobranie rozpoczęty

    Zbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.

    Sezon na grzybobranie rozpoczęty
  • Suszone przysmaki 2018-08-27

    Suszone przysmaki

    Jedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.

    Suszone przysmaki
  • Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu? 2018-08-03

    Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?

    Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.

    Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?
  • Sierpień - czas na domowe przetwory 2018-08-01

    Sierpień - czas na domowe przetwory

    Miesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.

    Sierpień - czas na domowe przetwory
  • Jagody - pyszne i zdrowe 2018-07-12

    Jagody - pyszne i zdrowe

    Sezon jagodowy w pełni. Przypuszcza się, że w tym roku będzie wyjątkowo krótki bowiem susza w lasach powoduje, że jagód jest niewiele.

    Jagody - pyszne i zdrowe
  • O domowym piwowarstwie - czyli jak samemu uwarzyć 2018-06-15

    O domowym piwowarstwie - czyli jak samemu uwarzyć sobie dobre piwo.

    W tym artykule chciałbym podzielić się z Państwem moim hobby, jakim jest warzenie piwa w domu. Opiszę tutaj jak w łatwy i możliwie najtańszy sposób uwarzyć sobie piwo pszeniczne Hefeweizen.

    O domowym piwowarstwie - czyli jak samemu uwarzyć sobie dobre piwo.
do góry