Kasztany to kulinarny rarytas. Każdy, kto jadł pieczone kasztany wie, że to wyjątkowy przysmak. Pamiętajmy jednak, że chodzi tylko i wyłącznie o specjalne kasztany jadalne. Te, które znajdziemy w naszych polskich parkach są trujące ze względu na zawartość saponin - substancji, które po dostaniu się do krwi niszczą krwinki czerwone.
Kasztany w kulinariachW Skarżysku Kościelnym topinambur znany był od dawna, ale obecnie przeżywa swój renesans, głównie za sprawą konkursu Nasze kulinarne Dziedzictwo. To warzywo ma ogromny potencjał. Może wpływać na ograniczenie chorób cywilizacyjnych, a to w połączeniu z oryginalnym smakiem może zapewnić mu triumfalny powrót na stoły świadomych konsumentów. Co warto wiedzieć o jego uprawie i walorach?
Topinambur - zdrowie i piękno z natury30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Wręczono "Perły" dla najlepszych produktów województwa świętokrzyskiegoMiło nam poinformować, że trzy produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” przyznaną przez Krajową Kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
„Perły” 2018 dla produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiegoZbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne. Ludzie chętnie spożywają grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe, choć nie posiadają wartości odżywczych.
Sezon na grzybobranie rozpoczętyJedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.
Suszone przysmakiCydr, zwany inaczej jabłecznikiem to niskoalkoholowy napój powstający z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny i niskiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Odznacza się świeżym, lekko słodkawym aromatem oraz kwaskowo-orzeźwiającym smakiem. Napoj ten jest idealny na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie.
Jak w łatwy sposób przygotować cydr w domu?Miesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.
Sierpień - czas na domowe przetworySezon jagodowy w pełni. Przypuszcza się, że w tym roku będzie wyjątkowo krótki bowiem susza w lasach powoduje, że jagód jest niewiele.
Jagody - pyszne i zdroweW tym artykule chciałbym podzielić się z Państwem moim hobby, jakim jest warzenie piwa w domu. Opiszę tutaj jak w łatwy i możliwie najtańszy sposób uwarzyć sobie piwo pszeniczne Hefeweizen.
O domowym piwowarstwie - czyli jak samemu uwarzyć sobie dobre piwo.