Choroby kukurydzy są przyczyną spadku wysokości plonu, jak również pogorszenia jego jakości, w tym możliwością skażenia przez mikotoksyny. Przyczyną pojawienia się w ziarnie mikotoksyn jest porażenie kukurydzy przez grzyby z rodzaju Fusarium. Patogen ten często poraża rośliny kukurydzy, a w szczególności kolby, wywołując fuzariozę kolb.
Czas zbioru kukurydzy - uwaga na mikotoksyny!Rolnictwo zrównoważone jest systemem produkcji wykorzystującym w harmonijny sposób postęp biologiczny i techniczny w uprawie, nawożeniu i ochronie roślin. W rolnictwie zrównoważonym przemysłowe środki produkcji, nawozy, środki ochrony roślin stosuje się w ilościach umiarkowanych (niezbędnych) i dąży się do najbardziej efektywnego ich wykorzystania.
Zasady nawożenia w rolnictwie zrównoważonymSoja jest jedną z najbardziej wartościowych roślin uprawnych. Podobnie jak inne rośliny bobowate jest ona doskonałym przedplonem dla roślin okopowych oraz zbożowych. Zaopatruje glebę w azot, współżyjąc również z bakteriami brodawkowymi oraz przyczynia się do znacznego wzrostu zawartości próchnicy w glebie.
O uprawie soi w PolsceGospodarstwo Osiny należące do Zakładu Doświadczalnego „Kępa” IUNG Puławy, było miejscem zorganizowanej 7 września br. imprezy pn.: „Dzień Kukurydzy”. Na wystawie demonstrowano nowe odmiany kukurydzy, maszyny rolnicze wykorzystywane w nowoczesnej uprawie a także można było posłuchać interesujących wykładów.
Podejrzane na „Dniach Kukurydzy" w Osinach - biologiczna ochrona kukurydzyRada Ministrów podjęła decyzję o wyasygnowaniu 1,5 mld złotych. To największa w naszej historii kwota przeznaczona na pomoc rolnikom, których gospodarstwa poniosły straty w wyniku suszy - poinformował dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
1,5 mld złotych - największa pomoc suszowa w historiiOdcinek 4. pod tytułem „Rośliny włókniste” - opowie Państwu jakie rośliny włókniste warto uprawiać w Polsce. Dostarczy także niezbędnej wiedzy nt. opłacalności upraw roślin włóknistych i oleistych, a wszystko to zostanie pokazane na gospodarstwie zajmującym się uprawą lnu i konopi.
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka z cyklu: „Rolniku, co zrobić aby zarobić?”W piątek, 7 września 2018 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym “Kępa” w gospodarstwie Osiny został zorganizowany Dzień Kukurydzy. W spotkaniu uczestniczyli pracownicy Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych, uczniowie szkół rolniczych i przede wszystkim rolnicy zajmujący się chowem krów mlecznych lub bydła mięsnego.
Dzień Kukurydzy w OsinachGlebę można zdefiniować jako biologicznie czynną powierzchniową warstwę litosfery powstałą ze skały macierzystej pod wpływem czynników glebotwórczych, głównie organizmów żywych, klimatu, wody, podlegającą ciągłym przemianom.
Grunt to gleba - czyli dlaczego powinniśmy dbać o glebęPoszkodowani w wyniku suszy lub powodzi rolnicy/producenci rolni, których szkody powierzchni uprawy objęły co najmniej 70 wybranej uprawy, mogą od 14 do 28 września 2018 r. składać w ARiMR wnioski o udzielenie pomocy.
Pomoc suszowa dla rolników od 14 wrześniaNasiona roślin strączkowych to jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Bób jadano już w epoce kamienia, soczewicę opisywano w Biblii. Soja spożywana była przez ludy azjatyckie od 5 tys. lat. Spożywane od prawieków obecnie coraz rzadziej stosowane w dietach powinny odzyskać swoją ważną pozycję w żywieniu człowieka ze względu na swoje walory odżywcze
Zalety prozdrowotne nasion jadalnych roślin strączkowych