Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Aktualności/Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? [broszura do pobrania]

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? [broszura do pobrania]

2020-10-09

Jedną z możliwości zwiększenia dochodów rolników, którzy prowadzą niewielkie, tradycyjne gospodarstwa rolne, jest sprzedaż wyprodukowanej żywności bezpośrednio konsumentowi. Działalność ta jest ważna również z perspektywy polskiej gospodarki - małe gospodarstwa rolne, często prowadzone rodzinnie, w dużej mierze przyczyniają się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Rolnicy gwarantują Polakom dostęp do regionalnej żywności wysokiej jakości, a przy tym w przystępnej cenie. Wspieranie gospodarstw, które produkują żywność na małą skalę na polski rynek lokalny, jest jednym z priorytetów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Zapraszamy Państwa do zapoznania się z publikacją pt. "Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników" przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W publikacji m.in:

  • Jak sprzedawać produkty prosto z gospodarstwa?
  • Przewodnik „krok po kroku”.
  • Ułatwienia w sprzedaży na małą skalę.
  • Wsparcie finansowe na działalność przetwórczą i sprzedaż.
  • O czym pamiętać prowadząc sprzedaż prosto z gospodarstwa?
  • Typy działalności.
  • Rzeźnie rolnicze.
  • Forma działalności a rodzaj żywności i limity sprzedaży.
  • Spółdzielnie rolników.
  • Polskiebazarek.pl dla rolników, producentów żywności i konsumentów.
  • Rozwój krótkiego łańcucha dostaw.
  • Badania żywności gwarantujące bezpieczeństwo konsumentów.
  • Kodeks etyki żywnościowej.

Bezpłatna broszura dostępna jest do pobrania poniżej. Zachęcamy do lektury!

kategoria: Powiązane pliki [1]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności 2020-10-09 7,18MB pobierz plik: Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności

udostępnij
do góry