Komosa biała (Chenopodium album, inaczej nazywana lebiodą) jest chwastem pospolitym, który występuje na wszystkich typach gleb. Wykazuje słabe zdolności do zimowania, ale w całym okresie wegetacji wzrasta, dzięki czemu rozwija się w uprawach roślin ozimych, np: w zbożach.
Komosa rozwija się, rozrasta i rozmnaża się bardzo szybkim tempie. Ze względu na swoją konkurencyjność ogranicza roślinom uprawnym dostęp do wody, związków mineralnych, światła słonecznego, jak również miejsca do rozwoju. Może ona osiągnąć ponad 2 metry wysokości oraz wydać kilkanaście tysięcy łatwo rozsiewalnych nasion, które są w stanie przetrwać ponad 30 lat. W nasionach utrzymuje się silna wilgoć, dlatego już kilkanaście sztuk komosy na 1 ha sprawia duże problemy z przechowywaniem zboża w magazynach. Próg szkodliwości dla komosy białej wynosi 0,5-2 szt./m2, a brak ingerencji w znaczący sposób może zmniejszyć plonowanie.
Komosa biała jest niepożądanym i bardzo uciążliwym chwastem. Do jej zwalczania powinno się zastosować jedynie dobrze dobrane herbicydy o udokumentowanej skuteczności.
Jakub Lipnicki
Źródła:
zdj. tytułowe: pixabay.com