Poznaliśmy zwycięzców etapu wojewódzkiego XV edycji Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne. Najlepsi ekolodzy w województwie świętokrzyskim odebrali nagrody 26 czerwca 2022 r. podczas Dnia Otwartych Drzwi (DOD) w Modliszewicach.
W konkursie wzięło udział 6 gospodarstw. Wszystkie gospodarstwa poddano szczegółowej ocenie. Pod uwagę brane były m.in.: asortyment oraz wielkość produkcji, jej jakość, formy promocji, przetwórstwo, różnorodność w gospodarstwie, wykorzystanie starych i lokalnych odmian i ras w produkcji, wpływ sposobu gospodarowania na środowisko, działalność edukacyjna, itp.
Gospodarstwa zostały ocenione przez wojewódzką komisję konkursową powołaną przez dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W tegorocznej edycji Konkursu zostało nagrodzonych pięć gospodarstw, które zajęły I, II i III miejsce oraz przyznano dwa wyróżnienia.
Nagrody dla najlepszych gospodarstw ekologicznych wręczył dyrektor ŚODR Modliszewice Jerzy Pośpiech (z lewej) [fot. A. Pilarska]
Państwo Agata i Dawid Piechotowie prowadzą ekologiczne gospodarstwo SAD DANKÓW w miejscowości Danków Duży w powiecie włoszczowskim. Gospodarstwo prowadzone przez Państwa Piechotów to przede wszystkim zamiłowanie do ziemi i praca kilku pokoleń. Sadownicze tradycje gospodarstwa sięgają ponad 100 lat.
Asortyment produktów nieprzetworzonych stanowią owoce, m.in.: stare odmiany jabłoni: Lobo, Gala, Gloster, gruszy: Lukasówka czy Konferencja, śliwki, agrestu, porzeczki czarnej i czerwonej.
Przy gospodarstwie od 2010 roku prosperuje własna przetwórnia owoców, oferująca szeroki asortyment przetworów (dżemy, konfitury, powidła, musy owocowe, itp.). A ciekawostką jest produkcja dżemów dla legendarnego zespołu Dżem.
Pan Krzysztof Walczyk od 2010 roku prowadzi ekologiczne gospodarstwo położone w miejscowości Tursko Wielkie w powiecie staszowskim. Głównym kierunkiem produkcji w gospodarstwie jest ekologiczna produkcja jaj kurzych. Jaja sprzedawane są do hurtowni i klientom indywidualnym. W gospodarstwie prowadzona jest hodowla kur rasy HY LINE BROWN, charakteryzują się one wysoka wydajnością.
Państwo Karolina i Tomasz Zawadzcy od 2005 roku prowadzą ekologiczne gospodarstwo w miejscowości Orłowiny w powiecie opatowskim. Właściciele stale powiększają i rozwijają gospodarstwo. Obecnie zajmuje ono powierzchnię 20 hektarów.
Gospodarstwo specjalizuje się w uprawie warzyw korzeniowych m.in.: marchwi, pietruszki, selera, buraka ćwikłowego, a także dyni, cebuli oraz zbóż. Ich asortyment jest corocznie inny - uwarunkowany zapotrzebowaniem rynku.
Państwo Joanna i Krzysztof Biały od 2006 roku prowadzą gospodarstwo ekologiczne w miejscowości Gruszka w powiecie koneckim. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię około 25 hektarów. Głównym kierunkiem działalności jest produkcja roślinna z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt - bydła mlecznego.
Pan Michał Karwat prowadzi gospodarstwo ekologiczne, które w 2016 roku przejął od rodziców. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 22 hektarów, a głównym kierunkiem produkcji jest uprawa zbóż i traw z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt: drobiu (kur), bydła mlecznego i koni.
XV edycja wojewódzkiego Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2022 r. została zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pn. „Innowacyjne rozwiązania oraz dobre praktyki w zakresie systemów jakości żywności”, w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023.
Głównym celem konkursu „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” jest szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych, a także rozpowszechnienie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.
Anna Pilarska