W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021.
37 produktów wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich rywalizowało o miano najlepszego produktu tradycyjnego województwa świętokrzyskiego. Jak co roku Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach prezentował swoje stoisko informacyjno - doradcze a w nim punkt informacyjny Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie. Przybyli na imprezę rolnicy, wystawcy, właściciele małych firm z branży rolniczej i okołorolniczej oraz mieszkańcy województwa świętokrzyskiego mieli okazję dowiedzieć się czym jest SIR, jakie zadania realizuje oraz jakie są cele i założenia sieci. Informowano o możliwości przystąpienia do sieci w roli partnera, a także o wyjazdach studyjnych i pozostałych formach szkoleniowych jakie realizuje ŚODR w ramach operacji własnych SIR.
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz produktów regionalnych. Na stoiskach jarmarku można było kupić polskie produkty wytwarzane przez rodzime gospodarstwa i niewielkie zakłady.