Od 26 października do 24 listopada 2020 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmować wnioski w ramach poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój”.
W ramach tego naboru o pomoc mogą ubiegać się:
1. Rolnicy, domownicy lub małżonkowie rolników, którzy:
Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) |
Sektory objęte wsparciem (wg. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 października 2015r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy w ramach podziałania 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" |
10.11.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu -w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U. , nr 98 poz. 630) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tym rozporządzeniu. |
10.12.Z |
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz.U., nr 98 poz. 630) |
10.13.Z |
Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
10.31.Z |
Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków |
10.32.Z |
Produkcja soków z owoców i warzyw |
10.39.Z |
Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
10.41.Z |
Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
10.51.Z |
Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
10.61.Z |
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
10.62.Z |
Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię |
10.89.Z |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj |
10.89.Z |
Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu |
10.91.Z |
Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
10.92.Z |
Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
11.01.Z |
Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia |
11.02 Z |
Produkcja win gronowych |
11.03.Z |
Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych |
13.10.D |
Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej |
20.14.Z |
Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia |
52.10.B |
Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych |
|
Przetwórstwo roślin na produkty, które są wykorzystywane na cele energetyczne. |
2. Rolnicy lub małżonkowie rolników, którzy:
Lp. |
Kategoria/produkt rolny |
1 |
Produkty pochodzenia niezwierzęcego |
2 |
Przetwory z owoców: soki owocowe, dżemy, owoce suszone, inne |
3 |
Przetwory z warzyw: kiszonki warzywne, marynaty warzywne, soki warzywne, inne |
4 |
Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki |
5 |
Przetwory z warzyw i grzybów |
6 |
Przetwory z orzechów |
7 |
Przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby, inne |
8 |
Koncentraty spożywcze: koncentraty warzywne, syropy owocowe, inne |
9 |
Oleje |
10 |
Mleko surowe albo mleko surowe i siara |
11 |
Surowa śmietana |
12 |
Jaja od drobiu |
13 |
Jaja od ptaków bezgrzebieniowych |
14 |
Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele |
15 |
Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone |
16 |
Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone |
17 |
Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone |
18 |
Produkty mięsne |
19 |
Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie |
20 |
Produkty jajeczne |
Wsparcie może zostać udzielone wtedy, gdy realizacja przedsięwzięcia nie jest możliwa bez udziału środków publicznych w przypadku podmiotów zdolnych do realizacji operacji.
Pomoc przybiera formę refundacji częściowo poniesionych kosztów kwalifikowalnych beneficjenta w wysokości 50%. Limit wsparcia kształtuje się na poziomie 500 000 zł dla podmiotów spełniających warunki w punkcie 1. W przypadku podmiotów spełniających warunki w punkcie 2 limit pomocy określony jest w wysokości 100 000 zł. Minimalna wartość jednej operacji powinna wynosić przynajmniej 10 tys. zł.
Więcej informacji dostępnych jest na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Joanna Odziemek
Źródło: https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html