Gospodarstwo państwa Agaty i Dawida Piechotów z Dankowa Dużego (powiat włoszczowski) zajęło pierwsze miejsce w województwie świętokrzyskim i będzie reprezentowało województwo na etapie krajowym konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2022 roku.
Podczas Dnia Otwartych Drzwi ŚODR w Modliszewicach (26 czerwca 2022 r.), dyrektor Ośrodka Jerzy Pośpiech (z prawej) wręczył zwycięzcom - Agacie i Dawidowi Piechotom nagrodę dla najlepszego gospodarstwa ekologicznego w 2022 roku w woj. świętokrzyskim [fot. M. Wiaderny]
Sadownicze tradycje gospodarstwa z Dankowa Dużego sięgają ponad 100 lat. Gospodarstwo zostało założone w roku 1911 przez Romualda Wendę, pradziadka pani Agaty. Zaczynało od sadu jabłoniowego i zbóż. Dzisiaj areał upraw sadowniczych jest znacznie większy i wynosi ponad 43 hektary, z uprawami porzeczki, agrestu, jabłoni, śliwy i gruszy.
Gospodarstwo swoją działalność opiera przede wszystkim na produkcji i przetwórstwie produktów ekologicznych, a certyfikat ekologiczny posiada od 2011 roku.
Właściciele prowadzą specjalistyczną produkcję sadowniczą z gatunkami:
Gospodarstwo w Dankowie Dużym wyróżnia przede wszystkim zamiłowanie do ziemi, praca kilku pokoleń, tradycja, a także nowoczesność technologii. Wraz z rozwojem upraw sadowniczych, od 2011 roku korzystano ze wsparcia z funduszy Unii Europejskiej na zakup nowoczesnych maszyn i urządzeń rolniczych.
Przy gospodarstwie działa własna przetwórnia owoców, a jakość produktów potwierdza certyfikat ekologiczny. Zgodnie z wymaganiami ekologicznego systemu produkcji, przetwory nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących. Zamiast tego proponuje się klientom słoik dżemu zawierający aż od 80 do 100% świeżych, zdrowych ekologicznych owoców, w większości pochodzących z własnych upraw. Certyfikat przetwórni obejmuje przetwory owocowe oraz dodatki do mięs i serów.
Przetwory (dżemy, konfitury, powidła, musy owocowe, itp.) pakowane są w słoiczki o masie netto ok. 270 gram i pogrupowane są jako:
Na nakrętce słoika występują różnokolorowe tkaniny, a każdy kolor ma znaczenie:
Produkty z gospodarstwa sprzedawane są na rynku lokalnym (hurtownie, sklepy detaliczne), jak również ogólnopolskim i zagranicznym (głównie poprzez giełdy oraz sklepy internetowe).
Ciekawostką przetwórni jest produkcja dżemów dla legendarnego zespołu Dżem. A wszystko zaczęło się na Dniach Włoszczowy w 2014 roku, gdzie gościł zespół Dżem. Młodzieżowa Rada Miasta przygotowała wówczas koszulki i stoisko z napisem „Włoszczowa lubi Dżem” i częstowała dżemem gości. Pojawił się pomysł, a zespół szukał produktu, który by go dodatkowo promował.
Sad Danków jest członkiem Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie i laureatem licznych konkursów, gdzie oceniane były produkty regionalne pochodzenia roślinnego. Gospodarstwo współpracuje z Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, naszym Ośrodkiem oraz innymi gospodarstwami ekologicznymi w zakresie wymiany wiedzy, skupu produktów ekologicznych oraz oferty rynkowej.
Państwo Piechotowie prowadzą stronę w mediach społecznościowych pod adresem: www.facebook.com/saddankow. Na stronie na bieżąco przedstawiana jest oferta handlowa gospodarstwa, a także organizowane są różnego rodzaju konkursy propagujące zdrowy tryb życia. Ich produkty można również odszukać na świętokrzyskim e-bazarku po adresem: www.swietokrzyskiebazarek.pl/producent/143,agata-piechota/produkty.
Przetwory z Sadu Danków promowane są na licznych wystawach i targach, m.in.: NATURA FOOD w Łodzi; Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO Warsaw w Nadarzynie.
Konkurs odbywa się w dwóch etapach - wojewódzkim i krajowym. W pierwszym etapie wszystkie gospodarstwa poddawane są szczegółowej ocenie, która dotyczy m.in. asortymentu i wielkości produkcji, jej jakości, formy promocji, itp. Zwycięzcy konkursu w poszczególnych województwach są zgłaszani do etapu krajowego. Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, przy współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego z całego kraju.
Joanna Stefańczyk
Zapraszamy także do obejrzenia krótkiego filmu z gospodarstwa "Magiczny czas zbiorów" :
https://www.facebook.com/saddankow/videos/3717705701594482