Owies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.
Owies - niezwykle cenny dla zdrowiaZaczynamy przyjmowanie zgłoszeń do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - „Bitwy Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią zapraszamy do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.
Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.
Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białkaZapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”Uroczystości Wielkanocne rozpoczynała Niedziela Palmowa, zwana dawniej kwietnią bądź wierzbną. Palemki ozdabiano suszonymi lub wyciętymi z bibułki kwiatami, gałązkami borówki lub bukszpanu. Po święceniu bito nimi domowników, a nawet bydło - aby zapewnić zdrowie i siłę na cały rok. Połknięcie choćby jednej poświęconej bazi zapobiegać miało chorobom gardła. Włożone za obraz lub do wazonu chroniły przed nieszczęściem
Wielkanocne zwyczajeProdukcja owoców jest ważnym sektorem produkcji ogrodniczej. Polskie owoce charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Jest grupa owoców, które dodatkowo określa się mianem superowoców. Zawierają one szereg związków korzystnie wpływających na organizm: przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika.
Polskie SUPERowoceRoślinami strączkowymi nazywamy rośliny z rodziny bobowatych, które mają jadalne ziarno. Zalicza się do nich fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę. Są bogatym źródłem cennego białka, błonnika, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu.
Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia planetyJeśli chcesz, aby tradycyjna potrawa, którą pamiętasz z dzieciństwa, a może jeszcze do dziś ją przyrządzasz i jest bliska Twojemu sercu, nie zaginęła, podziel się z nami przepisem wraz ze zdjęciem.
Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.
Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotneW tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.
Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej