Kulinaria

Znaleziono wiadomości: 101.

  • Owies - niezwykle cenny dla zdrowia 2021-04-23

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia

    Owies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia
  • Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie! 2021-04-20

    Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!

    Zaczynamy przyjmowanie zgłoszeń do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - „Bitwy Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią zapraszamy do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.

    Bitwa Regionów 2021 w nowej odsłonie!
  • Groch - cenne źródło witamin, minerałów i bia 2021-04-14

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka

    Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka
  • Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kul 2021-04-13

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

    Zapraszamy producentów żywności wysokiej jakości do udziału w XX edycji konkursu wojewódzkiego na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 20 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.

    Rusza XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
  • Wielkanocne zwyczaje 2021-03-31

    Wielkanocne zwyczaje

    Uroczystości Wielkanocne rozpoczynała Niedziela Palmowa, zwana dawniej kwietnią bądź wierzbną. Palemki ozdabiano suszonymi lub wyciętymi z bibułki kwiatami, gałązkami borówki lub bukszpanu. Po święceniu bito nimi domowników, a nawet bydło - aby zapewnić zdrowie i siłę na cały rok. Połknięcie choćby jednej poświęconej bazi zapobiegać miało chorobom gardła. Włożone za obraz lub do wazonu chroniły przed nieszczęściem

    Wielkanocne zwyczaje
  • Polskie SUPERowoce 2021-03-24

    Polskie SUPERowoce

    Produkcja owoców jest ważnym sektorem produkcji ogrodniczej. Polskie owoce charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Jest grupa owoców, które dodatkowo określa się mianem superowoców. Zawierają one szereg związków korzystnie wpływających na organizm: przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika.

    Polskie SUPERowoce
  • Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia 2021-03-22

    Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia planety

    Roślinami strączkowymi nazywamy rośliny z rodziny bobowatych, które mają jadalne ziarno. Zalicza się do nich fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę. Są bogatym źródłem cennego białka, błonnika, witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu.

    Rośliny strączkowe dla twojego zdrowia i zdrowia planety
  • Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy 2021-03-03

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”

    Jeśli chcesz, aby tradycyjna potrawa, którą pamiętasz z dzieciństwa, a może jeszcze do dziś ją przyrządzasz i jest bliska Twojemu sercu, nie zaginęła, podziel się z nami przepisem wraz ze zdjęciem.

    Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną województwa świętokrzyskiego”
  • Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne 2021-02-19

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

    Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne
  • Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w 2021-02-10

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej

    W tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej
do góry