W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób - często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.
Mleczko pszczele - nie tylko dla królowejŚliwka szydłowska jest szczególnie popularna przed Bożym Narodzeniem. Stanowi składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Dziś już trudno wyobrazić sobie bez niej na przykład wigilijny kompot, czy bigos…Śliwka szydłowska odniosła zwycięstwo w konkursie NKD w 2004 r., jest także laureatem prestiżowej nagrody Perła w 2005 r., a w 2010 r. otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Niestety, przez 10 lat żadne
Śliwka szydłowska z certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!Zróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.
Podróż kulinarna po regionie starachowickimSoczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znana była na Bliskim Wschodzie już 7,5 tys. lat p.n.e. Około 3 tys. lat przed naszą erą trafiła do Europy. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech.
Soczewica cennym źródłem białkaApiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.
Do ula po zdrowieGluten to mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż: pszenicy ozimej (gliadyna, glutenina), jęczmienia (hordeina i glutenina), czy żyta (sekalina i glutamina).
Gluten może być szkodliwy dla zdrowiaMiód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.
Właściwości prozdrowotne miodówW okresie jesiennym infekcje wirusowe są dość powszechne. Wiele z nich jest określane mianem przeziębień. Są też poważne choroby spowodowane infekcją wirusów (grypa, SARS), które wymagają specjalistycznego leczenia. W leczeniu przeziębień wykorzystuje się rośliny - zioła w postaci naparów, herbat - ewentualnie soki przygotowane z owoców roślin.
Rośliny hamujące rozwój wirusówZapraszamy Państwa do obejrzenia pierwszego filmu z cyklu "Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw"
[WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wychodzi z inicjatywą stworzenia Świętokrzyskiego e-bazarku, strony internetowej, która stanie się pomocna dla Państwa - wystawców: świętokrzyskich rolników, producentów rolnych, producentów i przetwórców regionalnej i ekologicznej żywności, kół gospodyń wiejskich, twórców rękodzieła ludowego, usługodawców usług rolniczych, sprzedawców maszyn i urządzeń
Ruszyła platforma Świętokrzyski e-bazarek! www.swietokrzyskiebazarek.pl