Przedmiot operacji dotyczy innowacji produktowej dotyczącej opracowania prototypu nowego niemającego odpowiednika na rynku urządzenia do drylowania owoców miękkich z minimalnym naruszeniem struktury owocu. Przewidywanym rezultatem operacji ma być prototyp urządzenia drylującego, które wykorzystuje technologię ultrasoniczną połączoną z działaniem podciśnienia do usuwania pestki. Korzystny wpływ zastosowania ultradźwięków (noży ultrasonicznych) w procesie cięcia różnych materiałów został potwierdzony przeprowadzonym przeglądem literatury. W obecnych na rynku rozwiązaniach drylownic owoców wykorzystuje się metodę nacinania a następnie przeciskania pestki przez owoc, co w konsekwencji powoduje rozerwanie struktury owocu przez wypychaną pestkę. Usuwanie w ten sposób pestki w dużym stopniu uszkadza zewnętrzną i wewnętrzną strukturę owocu - w drylowanym owocu powstają, co najmniej dwa leżące naprzeciwlegle otwory, jeden powstający w wyniku nacinania owocu przez narzędzie, które ma za zadanie usunąć pestkę oraz drugi powstający w wyniku rozerwania owocu przez wypychaną pestkę. Aktualnie wykorzystywany mechanizm drylowania owoców jest praktycznie taki sam we wszystkich obecnie stosowanych urządzeniach - nie ma dla niego metod alternatywnych. W niektórych zastosowaniach spożywczych, w procesie produkcyjnym (np. owoce kandyzowane), nie można użyć tak wydrylowanych owoców, ponieważ struktura zewnętrzna i wewnętrzna owocu jest uszkodzona. Zastosowane w procesie przetwórczym technologii ultrasonicznej zapewni przewagę rynkową dzięki wprowadzeniu na rynek wysokiej, jakości produktów posiadających zachowaną strukturę oraz walory smakowe.
Celem operacji jest zaprojektowanie, wytworzenie oraz wdrożenie innowacyjnej technologii drylowania wiśni, jako owocu miękkiego polegającej na usunięciu wewnętrznej części owocu pestkowca (pestki), w taki sposób, aby struktura owocu była naruszona w jak najmniejszym stopniu. Dzięki zachowaniu prawie nienaruszonej struktury owocu ( w owocu zostanie wycięty z jednej strony niewielki otwór pozwalający na usunięcie pestki) będzie istniała możliwość wykorzystania drylowanych wiśni w procesie np. kandyzowania, suszenia, rodzynkowania, mrożenia.
Grupę Operacyjną WIŚNIA bez PESTKI tworzą:
Więcej o projekcie: www.wisniabezpestki.sodr.pl