Obok pól uprawnych - na miedzach, pasach przydrożnych - można spotkać krzewy, których owoce od dawna uznawano za zioła. Mają one właściwości lecznicze, są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Najczęściej można spotkać dziką różę, jeżyny, czarny bez i głóg. Warto poznać właściwości zdrowotne wymienionych roślin.
Witaminy mogą rosnąć obok polaRóżnorodność biologiczna w rolnictwie to pojęcie, które uwzględnia wszystkie składniki bioróżnorodności oraz ich wpływ na wyżywienie oraz środowisko, a także wszystkie elementy tworzące agroekosystemy - różnorodność roślin, zwierząt i mikroorganizmów na poziomie gatunkowym i ekosystemowym. Uwzględnia się również gatunki, które mają znaczenie dla przemysłu, np. len i konopie.
Różnorodność biologiczna w rolnictwie - zasoby, wykorzystanie, ochronaOrganizacja Narodów Zjednoczonych na wniosek Słowenii ustaliła 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.
Kto ma pszczoły ten ma miody, produkty pszczele, owoce i warzywa - 20 maja Światowy Dzień PszczółGleba jest to żywy system biologiczny tworzący z roślinami ekosystem rolniczy. Jej biologizacja to metody prowadzące do zwiększenia żyzności gleby, zwiększania aktywności biologicznej, a w rezultacie uzyskanie wyższych, dobrej jakości plonów.
Biologizacja - techniki poprawiające żyzność glebyPszczelarze od lat uprawiają rośliny, które określane są jako pożytki pszczele, np. facelia, gryka. Rolnicy zaś uprawiają rośliny, które także stanowią pożytki pszczele - rzepak, słonecznik, seradelę, koniczyny. Zapylanie roślin pozwala uzyskać wyższe plony, a pszczoły produkują miody, które są cenne dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że rośliny miododajne z przeznaczeniem na pożytki pszczele można uprawiać w
Rośliny miododajne można uprawiać w mieszankach międzygatunkowychUprawa roślin miododajnych w mieszankach międzygatunkowych pozwala zapewnić pokarm (pyłek, nektar) pszczołom i innym owadom zapylającym, przez dłuższy okres - prawie dwa miesiące. Mieszanki dostarczają także substancji organicznej glebie i składników pokarmowych roślinom następczym.
Mieszanki roślin miododajnych na pożytki pszczele w zasiewach międzygatunkowychOchrona roślin jest bardzo ważnym elementem praktyki rolniczej. Od niej zależy zdrowie roślin i efekt ekonomiczny prowadzonej produkcji rolniczej. Wykonując zabiegi ochrony roślin musimy brać również pod uwagę bezpieczeństwo człowieka, ochronę bioróżnorodności zwierząt i roślin oraz ochronę środowiska.
Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin? Uaktualniony kodeks już do pobraniaOrganizacja Narodów Zjednoczonych na wniosek Słowenii ustaliła 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.
Kto ma pszczoły ten ma miód, owoców i warzyw w bród! Dziś Światowy Dzień PszczółGryka jest znana ludzkości już od ok. 2000 roku p.n.e., kiedy to uprawiano ją w górskich rejonach Indii. Z Azji szybko trafiła do Chin, Korei i Japonii. Na kontynent europejski przywędrowała dopiero ok. XIV stulecia za sprawą mongolskich i tatarskich najeźdźców.
Gryka - uprawa nie tylko dla pszczółWirusy są to bardzo drobne cząstki, zawierające materiał genetyczny, dzięki któremu mogą się mnożyć. Otoczone są osłonką białkową. Mogą namnażać się tylko w żywych komórkach. Na podstawie badań naukowych zidentyfikowano kilkadziesiąt wirusów atakujących pszczoły.
Wirusy zagrażają także pszczołom