Na globalnym rynku żywnościowym jest wiele produktów, których produkcja jest prowadzona w sposób przemysłowy i intensywny. Czasem nie wiadomo, z jakiego kraju pochodzi dany towar. Krajowi producenci nagłaśniają ten problem. Chcą, aby na lokalnych rynkach większość stanowiły lokalne produkty od lokalnych wytwórców. Hasło “suwerenność żywnościowa” jest ich apelem o ochronę własnych rynków i rozwój własnej produkcji
Czym jest suwerenność żywnościowa?Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie organizuje szkolenie w formie webinarium pn. „Standardy Ochrony Małoletnich w Zagrodach Edukacyjnych”.
Zapraszamy na szkolenie pn. „Standardy Ochrony Małoletnich w Zagrodach Edukacyjnych”Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie, na podstawie którego będzie realizowana pomoc w formie dopłat dla producentów zbóż.
Wkrótce ruszy pomoc dla producentów zbóżŚODR Oddział w Sandomierzu zaprasza na szkolenie podstawowe z integrowanej produkcji roślin rolniczych (podstawowe).
ŚODR Oddział w Sandomierzu zaprasza na szkolenie podstawowe z integrowanej produkcji roślin rolniczychWzrasta zainteresowanie uprawą soi w Polsce. W 2023 roku powierzchnia uprawy wynosiła około 50 tys. ha. W Polsce zarejestrowanych jest 46 odmian, a w 2024 roku zarejestrowano już 6 kolejnych. Wszystkie odmiany zarejestrowane w Polsce to soja non-GMO. Poniżej przedstawiamy te odmiany, które najlepiej plonowały w doświadczeniach PDO w 2023 roku (według COBORU Słupia Wielka).
Soja - najlepiej plonujące odmiany soi w doświadczeniach PDO w 2023 r.Gleba jest naturalnym podłożem wzrostu i rozwoju roślin. W glebie żyją i pełnią określone funkcje mikroorganizmy glebowe: bakterie, promieniowce, grzyby i glony. Tworzą one tzw. mikrobiom, który jest zbiorem mikroorganizmów charakterystycznych dla danego środowiska naturalnego. Pomiędzy mikroorganizmami glebowymi a roślinami tworzą się określone relacje, a zmiany powodują określone skutki. Wpływ na mikrobiom zależy od
Mikroorganizmy glebowe są ważnym elementem rolnictwa zrównoważonegoNa podstawie wyników badań glebowych Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych w wielu rejonach kraju stwierdzono niską zawartość magnezu. Brak magnezu utrudnia transport węglowodanów w roślinie oraz tworzenie substancji zapasowych. Niedobór magnezu powoduje mniejsze pobieranie fosforu i potasu oraz zmniejszenie tempa przemian związków azotu, co może prowadzić do nagromadzenia azotanów.
Magnez sprzyja dobrym plonomWarunkiem skutecznego działania herbicydów doglebowych jest dobre uwilgotnienie gleby. Zarówno susza, jak i nadmiar opadów mogą wpłynąć negatywnie na działanie tych substancji. W warunkach suszy może dojść do braku działania lub niższej skuteczności, natomiast w przypadku intensywnych opadów może nastąpić proces przemieszczania się herbicydów w głąb gleby do strefy korzeniowej, co prowadzi do uszkodzenia roślin. Objawia
Adiuwanty dogleboweWspółczesny klient — konsument — kupując żywność oczekuje, aby była wysokiej jakości, bezpieczna, produkowana w sposób przyjazny środowisku z zachowaniem dobrostanu zwierząt i bioróżnorodności, do tego w przystępnej cenie — czyli produkowana w zrównoważonym systemie produkcji żywności. Wiele renomowanych firm produkujących żywność oczekuje od dostawców, aby ich produkty były nie tylko wysokiej jakości, ale ich
Certyfikacja żywności zrównoważonej15 marca 2024 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które zmienia rozporządzenie dotyczące szczegółowego przeznaczenia, warunków i trybu udzielania wsparcia w zakresie infrastruktury magazynowania służącej zwiększeniu odporności gospodarstw rolnych na kryzysy w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Więcej czasu na realizację operacji związanej z zakupem i montażem silosów