20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Korzecku odbyła się druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego z Gwiaździstym Rajdem Pieszym. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego.
W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za namiTrwa nabór zgłoszeń do 11. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Zapraszamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.
Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu10 kwietnia 2024 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie pn. „Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych” zrealizowane w ramach operacji „Wielokierunkowa dywersyfikacja działalności okołorolniczej jako innowacyjna alternatywa dla rozwoju małych gospodarstw rolnych"
Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach odbędzie się piknik turystyczny pełen różnorodnych atrakcji, które zapewnią wspaniałą rozrywkę oraz miło spędzony czas na świeżym powietrzu.
Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiegoŚwięta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.
Co przygotujemy na wielkanocny stół?Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza rolników do udziału w 21. edycji konkursu na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie świętokrzyskim.
„Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” — rusza kolejna edycja konkursu!Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.
PRODUKT POLSKI #kupujświadomieZapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu, które odbędzie się 10 kwietnia w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Nabór trwa do 3 kwietnia 2024 r.
Zapraszamy do udziału w szkoleniu "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych"Zapraszamy do udziału w 23. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”4 lutego 2024 roku w bibliotece Centrum Kultury w Piekoszowie odbył się, kolejny rok z rzędu, przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludowych. W wydarzeniu wzięło udział 9 zespołów z województwa świętokrzyskiego.
Przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludowych w Piekoszowie