Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?

2023-08-03

Dynamiczny rozwój rynku zdrowej żywności sprawił, że konsumenci coraz częściej wybierają zdrowe, ekologiczne produkty. Większa dostępność żywności produkowanej w gospodarstwach ekologicznych daje możliwość konsumentom zakupu zdrowych produktów. Rozwój rynku produktów ekologicznych, sprawił, iż zaczęto nadużywać nazwy bio, organic, jako oznaczenie produktów nieekologicznych, które nie spełniają wymogów dla tego systemu. Ważne jest zatem aby konsumenci posiadali odpowiednią wiedzę dotyczącą oznaczenia produktów ekologicznych, która pozwoli im na dokonanie wyboru produktu, który był wytworzony w sposób zgodny z zasadami produkcji ekologicznej.

Produkty, aby mogły być oznaczone jako ekologiczne, muszą spełnić szereg wymogów. Gospodarstwo produkujące zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej i sprzedające produkty musi poddać się kontroli, która potwierdza czy jego produkty spełniają unijne normy. Dzięki temu uzyskuje certyfikat UE i jego produkty mogą być oznaczane logiem produkcji ekologicznej.

Logo produkcji ekologicznej UELogo produkcji ekologicznej UE

Konsument powinien w szczególny sposób zwrócić uwagę podczas zakupów jak oznaczony jest produkt. Charakterystyczny dla oznaczenia produktów ekologicznych jest symbol „eko-liścia”. Unijne logo stosowane jest tylko wówczas, gdy wytwarzane produkty są zgodne z wytycznymi produkcji ekologicznej.

Unijne logo produktów ekologicznych „eko-liść” wykonany z gwiazdek umieszczony na zielonym tle. W przypadku, kiedy opakowanie produktu jest kolorowe, aby symbol „eko-liścia” nie zlał się z etykietą, stosuje się kontur wokół logo, aby je wyeksponować. Logo umieszczane jest w widocznym dla konsumenta miejscu.

Obok symbolu eko-liścia widnieje również napis XX-ZZZ-YY, który oznacza:

  • XX - kod państwa członkowskiego,
  • ZZZ - oznaczenie rolnicze statusu produktu - EKO,
  • YY - numer nadany jednostce certyfikującej.

Pod symbolem logo umieszczona jest nazwa miejsca, z którego pochodzą nieprzetworzone składniki produktu ekologicznego.

  • rolnictwo UE - oznacza, że surowiec rolniczy wyprodukowano w UE,
  • rolnictwo spoza UE - gdy surowiec rolniczy wyprodukowano w krajach trzecich,
  • rolnictwo UE/spoza UE - oznaczenie, gdy część surowców wyprodukowano w UE, a część w krajach trzecich.

Słoiki - przetwory ekologiczne

Aby producent mógł oznaczać produkty logo rolnictwa ekologicznego, musi poddać się kontroli jednostki certyfikującej, która potwierdzi jakość produktu. Produkt opatrzony logo nie może zawierać mniej niż 95% składników pochodzenia ekologiczne. Należy pamiętać, iż produkty pochodzące z gospodarstw w okresie konwersji nie mogą być oznaczone symbolem rolnictwa ekologicznego.

Anna Walczyk

udostępnij
do góry