„Rolnictwo ekologiczne - szansa dla rolników i konsumentów”. Pod takim tytułem przebiegała dwudniowa (23 i 24 września 2022) konferencja w Centrum Kongresowym Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Tematem konferencji był stan prawny w zakresie rolnictwa ekologicznego, działania na rzecz rozwoju sektora w Polsce i Unii Europejskiej oraz cyfrowe rozwiązania dla ekologii w rolnictwie. Spotkanie otworzyli Rafał Romanowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ireneusz Drozdowski, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Wiceminister Romanowski w swoim wystąpieniu zwrócił uwagę, że duża liczba małych gospodarstw w Polsce to ogromna szansa na rozwój rolnictwa ekologicznego, gdyż w małym, rodzinnym gospodarstwie łatwiej jest wytwarzać żywność wysokiej jakości. Przypomniał, że żywność ekologiczną możemy rozpoznać po oznaczeniu w postaci zielonego listka, które świadczy o uzyskaniu przez produkt europejskiego certyfikatu żywności ekologicznej. W ramach panelu dyskusyjnego rozmawiano o czynnikach wspierających rozwój ekologicznej produkcji rolnej w Polsce.
Spotkanie było dobrą okazją do nagrodzenia najlepszych gospodarstw, doradców i przetwórców ekologicznych. Wiceminister Rafał Romanowski wręczył nagrody i wyróżnienia w trzech konkursach:
Magdalena Walasek z wyróżnieniem w konkursie „Najlepszy Doradca Ekologiczny”
Na targach „Polska Smakuje” zaprezentowali się wystawcy z całej Polski. To wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło osoby, które odżywiają się zdrowo oraz cenią sobie produkty od lokalnych dostawców. Można tu było nabyć coraz bardziej popularną w naszym kraju żywność ekologiczną oraz poznać regionalne potrawy i produkty, stanowiące dziedzictwo kulinarne różnych regionów Polski. Można było zasmakować serów, wędlin, chlebów, różnego rodzaju wypieków, ryb, napojów i soków.
Wielką furorę zrobiły produkty z gospodarstwa ogrodniczego Joanny i Sebastiana Walkiewiczów. Gospodarstwo zdobyło medal targów Smaki Regionów 2022 za swoją przekąskę skórkę owocową o smaku jabłkowo-wiśniowym.
Kolejną ciekawostka dla zwiedzających tegoroczne targi były nowy gatunek czekolady różowej Ruby, który we wrześniu 2017 roku stworzył szwajcarsko-belgijski koncern czekoladowy Barry Callebaut. Jest to czwarty typ czekolady - obok gorzkiej, mlecznej i białej!
Stowarzyszenie Polska Ekologia, chcąc przekonać dzieci do zdrowych przekąsek owocowych zorganizowało warsztaty dla najmłodszych. Podczas warsztatów dzieci miały okazje tworzyć np. zwierzątka z owoców, samodzielnie obierać jabłka, czy wyciskać soki owocowe. Z kolei na stanowisku mini-piekarenki odbywały się warsztaty dla najmłodszych z wypieku bułeczek.
Jak podają organizatorzy Targów Smaki Regionów na swej stronie: „180 wystawców, 14 województw i 24.391 zwiedzających. Te liczby robią wrażenie i napełniają nadzieją, że pomimo galopującej inflacji, ludzie bardzo sobie cenią dobre jakościowo jedzenie i rozumieją jego wyższą cenę. To napawa optymizmem zarówno organizatorów, jak i wystawców, którzy mieli okazję wypromować swoje produkty”.
Justyna Żak-Wójcik, Magdalena Walasek