„Promocja dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym” to temat trzydniowego (14 - 16 października br.) wyjazdu studyjnego zorganizowanego dla mieszkańców obszarów wiejskich, w tym rolników ekologicznych oraz rolników chcących przystąpić do rolnictwa ekologicznego, pracowników instytucji publicznych i prywatnych oraz instytucji wspierających rozwój rolnictwa ekologicznego i doradców rolnych z woj. świętokrzyskiego.
„Promocja dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym”- relacja z wyjazdu studyjnego ekologówZ przykrością informujemy, że konkurs WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego w tym roku został odwołany. W związku z ograniczeniami spowodowanymi pandemią COVID-19, przekładamy konkurs na rok 2021. Wszystkie tegoroczne zgłoszenia zostaną rozpatrzone w następnej edycji konkursu.
Konkurs na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego odwołanyUnia Europejska po raz pierwszy przyznała środki na badania nad mięsem produkowanym w laboratorium. Projekt będzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpańskiej firmy BioTech Foods, która zajmuje się produkcją mięsa wieprzowego w laboratorium już od 2017 r.
UE zainwestuje 2,7 mln euro w mięso z probówki - projekt Meat4AllW trosce o bezpieczeństwo odbiorców naszych usług, w związku z rosnącym ryzykiem zakażeń koronawirusem, jak również mając na uwadze wprowadzane w naszym kraju obostrzenia, odwołujemy planowane na 25 października szkolenie/warsztaty pn.: „Jakość ekologicznych surowców zielarskich i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym”.
Warsztaty „Jakość ekologicznych surowców zielarskich i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym” odwołaneMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zorganizowało XIII edycję konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” w 2020 r. oraz - po raz pierwszy - ogólnopolski konkurs „Najlepszy Doradca Ekologiczny”. Podczas II edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO, 9 października 2020 r. w Warszawie odbyło się ich uroczyste
Relacja z targów BIOEXPO Warsaw 2020Zapraszamy Państwa do obejrzenia pierwszego filmu z cyklu "Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw"
[WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 1)Przyjmujemy za pewnik, że rolnictwo to sektor strategiczny, odpowiedzialny za wyżywienie całego świata. Ma ono jednak duży udział we wzroście temperatury i produkcji emisji gazów cieplarnianych. W obliczu nadchodzącej zielonej transformacji rolnicy całego świata muszą wprowadzić zmiany zarówno w sposobie myślenia, jak i w uprawach, sposobach produkcji i gospodarowania. Według wielu ekspertów mają na to mniej niż 30 lat.
Nowy Rok, nowe zmiany? Rolnictwo musi się zmienić.Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Zapraszamy Państwa do zapoznania się z publikacją pt. "Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników" przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? [broszura do pobrania]Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na wyjazd studyjny w ramach operacji „Promocja dobrych praktyk w rolnictwie ekologicznym” realizowanej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan operacyjny na lata 2020-2021.
Zapraszamy ekologów do udziału w nieodpłatnym wyjeździe studyjnymZmiana klimatu i degradacja środowiska stanowią zagrożenie dla świata i Europy. Aby sprostać tym wyzwaniom, Europa potrzebuje nowej strategii na rzecz wzrostu i przekształcenia UE w nowoczesną, zasobooszczędną i konkurencyjną gospodarkę:
Zielony Ład. Od pola do stołu - nasza żywność, nasze zdrowie, nasza planeta, nasza przyszłość