Nowy system w wyznaczaniu terenów ONW został wprowadzony jednolity dla całej Europy polegające na kryteriach biofizycznych dotyczących klimatu, gleby oraz ukształtowania terenu. Z wyznaczania terenów ONW został usunięty czynnik demograficzny.
Zmiany w wyznaczonych terenach ONWSprzedaż nieprzetworzonych produktów rolniczych na przetwórstwo z gospodarstw ekologicznych odbywa się na tych samych zasadach, jak z produkcji konwencjonalnej, integrowanej czy innych systemów produkcji rolnej. Sprzedaż taka nie jest opodatkowana podatkiem dochodowym, gdyż jest opodatkowana podatkiem rolnym. Ponadto, sprzedaż ta nie posiada ograniczeń ilościowych i obszarowych a jedynym ogranicznikiem jest wielkość produkcji z
Formy sprzedaży produktów ekologicznychW odpowiedzi i na prośbę wielu osób, które nie zakwalifikowały się na organizowane we wrześniu wspólnie z Katedrą Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW w Warszawie szkolenie dla zbieraczy ziół ponownie organizujemy szkolenie-warsztaty
Zapraszamy na szkolenie - warsztaty zbieraczy ziółWraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na owoce i warzywa. Jest to tym bardziej oczywiste i proste gdyż to właśnie Polska jest potentatem w produkcji tak owoców jak i warzyw. Mamy więc do dyspozycji nie tylko podstawowe gatunki jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula czy jabłka, gruszki i śliwki, ale również cała gamę mniej znanych i popularnych.
Jesień to sezon na warzywa i owoceW dniach 12-14 października Łódź po raz kolejny powitała wszystkich uczestników ekobranży w Polsce. Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD to największe w kraju wydarzenie rynku produktów ekologicznych. Tradycyjnie podczas NATURA FOOD wręczone zostały nagrody laureatom krajowego konkursu „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”. W 2018 r. do finału krajowego zgłoszono 29 gospodarstw w dwóch
Dwa świętokrzyskie gospodarstwa ekologiczne wśród najlepszych w 2018 roku!Jak produkować warzywa i owoce ekologiczne, gdzie sprzedać, jak je chronić przed chorobami i szkodnikami, aby nie utraciły na swej wartości biologicznej. To główne tematy dwudniowego szkolenia organizowanego przez nasz Ośrodek w dniach 25-26 października 2018 r..
Zapraszamy na wyjazd studyjny pt. „Innowacyjne techniki i technologie produkcji, sprzedaży i przetwórstwa produktów ekologicznych”Zapraszamy do obejrzenia filmów z cyklu "Rolniku, co zrobić aby zarobić?", które przedstawiają dobre praktyki i innowacyjne rozwiązania w rolnictwie. Filmy kierowane są do rolników, którzy prowadzą małe gospodarstwa, mają niewielkie możliwości finansowe i szukają alternatywnych sposobów dorobienia.
Rolniku, co zrobić aby zarobić? Zobacz!W Polsce jak i na świecie obserwuje się stały wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Ma to związek z szerzeniem się tzw. chorób cywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostem podatności na alergie. Jednocześnie wraz z rozwojem przetwórstwa i przemysłu spożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne, naturalne dodatki smakowe, zapachowe i konserwujące oraz prozdrowotne, których bogatym
Zapraszamy zbieraczy ziół na szkolenieInformujemy, że wśród rolników ekologicznych rozpowszechniane są informacje o rzekomym powstaniu Europejskiego Rejestru Ekologicznych Producentów Rolnych oraz o potrzebie uiszczenia opłaty w wysokości 280 zł za wpis do tego rejestru.
Rolnicy ekologiczni - uwaga na próbę oszustwaInstytut Ogrodnictwa jest beneficjentem projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” (BIOGLEBA) realizowanego w latach 2018 - 2019. W programie projektu zaplanowana jest realizacja 12 szkoleń organizowanych w Instytucie Ogrodnictwa oraz różnych Ośrodkach Doradztwa Rolniczego w Polsce. W trakcie każdego spotkania prezentowanych będzie sześć 45-minutowych wykładów oraz prowadzone
Szkolenia z zakresu ochrony żyzności gleb użytkowanych rolniczo