5 października 2022 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
Rozporządzenie określa maksymalną ilość żywności zbywanej rocznie, w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w odniesieniu do:
Jednocześnie rozporządzenie wprowadza wymóg prowadzenia i przechowywania dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD, odrębnie za każdy rok kalendarzowy. Dokumentacja ta umożliwi organom kontrolującym, czyli Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ustalić czy przestrzegane są, określone w rozporządzeniu limity.
Dokumentacja, o której mówi rozporządzenie, musi być przechowywana przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. Wymagane informacje czyli numer kolejnego wpisu, datę zbycia żywności oraz ilość i rodzaj zbytej żywności należy umieścić w dokumentacji, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności.
Poniżej link do tekstu rozporządzenia:
Link: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220001971
Izabela Milcarz