Projekt opracowany i realizowany przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W dniach 22-24 października 2018 roku Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, który jest partnerem naszego Ośrodka w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie oraz partnerem KSOW zrealizował drugą część operacji partnerskiej jaką był trzydniowy wyjazd studyjny na Podlasie dla 26 uczestników pt. „Partnerska współpraca w tworzeniu, promocji i dystrybucji produktów rolno-spożywczych, przykłady innowacyjnych rozwiązań” organizowanego w ramach projektu „Budowanie grupy partnerskiej ukierunkowanej na innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa na Ziemi Sandomierskiej”.
Pierwszym etapem tej operacji była dwudniowa konferencja, która obyła w dniach 28-29 sierpnia br., a sam wyjazd studyjny był jej kolejnym elementem. Program wyjazdu obejmował wizyty w miejscach, które są dobrym przykładem współpracy i przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w temacie przetwarzania i sprzedaży produktów z gospodarstw.
Miejsca na trasie wizyt, na których odbywały się spotkania realizują projekt partnerski przedsiębiorców pn. „Utworzenie sieci wzajemnej współpracy w ramach krótkich łańcuchów dostaw, produktów i usług lokalnych”.
Spotkania w ramach wyjazdu studyjnego:
Planowane w projekcie działania (konferencja, wyjazd studyjny) miały na celu aktywizację mieszkańców z terenów wiejskich, zachęcanie ich do współpracy i inspirowanie do rozwoju przedsiębiorczości w zakresie lokalnego przetwórstwa, a także wdrażanie i upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań dotyczących przetwórstwa i dystrybucji lokalnych produktów oraz inicjowanie i wspieranie współpracy partnerskiej prowadzącej do zbudowania modelowego zawiązania współpracy (grupy operacyjnej) producentów, przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, instytucji doradczych, jednostek naukowych i innych podmiotów branży rolno-spożywczej, kreujących innowacje.
Izabela Niedobit