Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje branżowe/Właściwości prozdrowotne soi

Właściwości prozdrowotne soi

2019-10-22

Jako pierwsi soję jako pożywienie zaczęli wykorzystywać Chińczycy ok. 1100 r. p.n.e. W Japonii nasiona soi pojawiły się na początku naszej ery, a do Europy dotarły w XVI w. W Chinach, Japonii i Korei soja nazywana jest świętą rośliną i odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych tych krajów. W Europie dopiero w latach 60-tych ubiegłego wieku znalazła szersze zastosowanie w żywieniu człowieka jako źródło wartościowego białka.

Soja zawiera 34% białka o wysokiej wartości biologicznej oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (18%) zapobiegające powstawaniu miażdżycy. W jej składzie znajdują się liczne makro- i mikroelementy o dużym znaczeniu dla zdrowia: potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Soja wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B: B1 ,B2, B6 pozytywnie działających na układ nerwowy człowieka, a także błonnik korzystnie wpływający na trawienie i obniżający poziom cholesterolu w organizmie.

Właściwości prozdrowotne soi

  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, obniża poziom cholesterolu. Za ochronne działanie na serce odpowiadają izoflawony zawarte w soi, które działają jak przeciwutleniacze - niszczą wolne rodniki szkodliwe dla zdrowia.
  • Może zapobiegać niektórym chorobom nowotworowym dzięki zawartości fitoestrogenów.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na osteoporozę, wzmacnia kości.
  • Estrogeny sojowe mogą łagodzić skutki menopauzy u kobiet.
  • Produkty sojowe (napoje, desery) to cenne źródło pożywienia dla osób z nietolerancją laktozy występującej w mleku.
  • Lecytyna sojowa usprawnia pamięć i koncentrację, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Najbardziej znane produkty sojowe

  • olej sojowy,
  • mleko sojowe,
  • mąka sojowa,
  • kiełki sojowe,
  • sos sojowy,
  • tofu - twaróg otrzymywany z mleka sojowego,
  • tempeh - zamiennik mięsa, wytwarzany jest z ziaren soi poddawanych fermentacji.

Wiele produktów sojowych jest wykorzystywanych w diecie wegetariańskiej.

Ważne!

  • W żywieniu człowieka może być stosowana tylko soja wolna od GMO.
  • Soja jako alergen stanowi zagrożenie dla alergików.

Krzysztof Domagała

udostępnij
do góry