Według różnych badań w Zakładzie Hodowli Drobiu Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie, maksymalna roczna nieśność kur utrzymywanych w systemie rolnictwa ekologicznego przy optymalnym żywieniu oraz optymalnych pozostałych parametrach technologicznych wpływających na produkcję nieśną dla kur wynosi:
Rasy |
Nieśność jaj/nioskę/rok w chowie w systemie rolnictwa ekologicznego |
wysokoprodukcyjnych mieszańców towarowych np. Hy-Line |
ok. 310 |
Leghorn |
ok. 216 |
zielononóżka kuropatwiana |
ok. 182 |
Rhode Island Red |
ok. 197 |
Sussex |
ok. 189 |
Powyższe dane opierają się obadania prowadzone na kurach utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego na certyfikowanych fermach drobiu.
W chowie kur prowadzonym w systemie rolnictwa ekologicznego osiąga się niższą nieśność, niż w systemie konwencjonalnym - ze względu na liczne obostrzenia prawne dotyczących żywienia i warunków utrzymania oraz leczenia.
Na przestrzeni ostatnich lat prowadzone w Instytucie Zootechniki PIB badania nad poprawą produkcyjności kur utrzymywanych zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego pozwoliły na uzyskanie wysokiej wydajności nieśnej ptaków, przy równocześnie bardzo dobrej zdrowotności niosek wysokoprodukcyjnych utrzymywanych na certyfikowanych fermach drobiu.
Wydajność nieśna kur utrzymywanych w systemie rolnictwa konwencjonalnego jest wyższa i według różnych badań kształtuje się na poziomie*:
Rasy |
Nieśność jaj/nioskę/rok w chowie konwencjonalnym |
wysokoprodukcyjnych mieszańców towarowych np. Hy-Line |
ok. 347 |
Leghorn |
ok. 260 |
zielononóżka kuropatwiana |
ok. 190 |
Rhode Island Red |
ok. 230 |
Sussex |
ok. 200 |
*opracowanie własne
Marian Szałda
Opracowano na podstawie materiałów MRiRW przekazanych do jednostek certyfikacyjnych RE