Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Kreatywność popłaca

Kreatywność popłaca

2022-12-28

Rolniczy handel detaliczny jest ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Często stanowi nową ścieżkę rozwoju dla wytwórców i producentów żywności. Państwo Małgorzata i Rafał Zacharscy z Małyszyna Dolnego w powiecie starachowickim są tego doskonałym przykładem.

Pan Rafał 10 lat temu założył typowo „wędrowną” pasiekę. Ule zlokalizowane są na terenie całego powiatu starachowickiego oraz w niedalekiej odległości poza powiatem. Pasieka Dobra Pszczoła posiada bogatą ofertę produktów pszczelich. Jako pierwsza w powiecie starachowickim zarejestrowała rolniczy handel detaliczny (sprzedaż miodów). Produkty z pasieki znajdziemy także na platformie Świętokrzyski e-bazarek.

Pasieka Dobra Pszczoła

Na przełomie wielu lat swojej działalności produkty z Pasieki Dobra Pszczoła zostały docenione i zauważone w licznych konkursach. Otwartość na nowe wyzwania, chęć odkrywania nowych możliwości i współpraca ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaowocowały wieloma nagrodami. W 2019 roku miód wiosenny wielokwiatowy zajął pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” jako najlepszy w województwie świętokrzyskim. W 2021 roku miód ze spadzi iglastej został wyróżniony złotym medalem na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W czerwcu 2022 roku podczas finału wojewódzkiego XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” po raz kolejny wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. I kolejny sukces! Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych zdobył I miejsce, a miód wielokwiatowy (wiosenny) uzyskał nominację do głównej nagrody „Perła 2022”.

W listopadzie 2022 roku Pasieka Dobra Pszczoła została członkiem szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.

Rafał Zacharski odbiera tablicę z oznakowaniem szlaku

Małgorzata i Rafał Zacharscy - właściciele pasieki - podkreślają, że sukcesy motywują ich do dalszej pracy i podejmowania nowych wyzwań. W ramach rolniczego handlu detalicznego zarejestrowali kolejną firmę ­- Wanilia i Migdały - zajmującą się wypiekami i wyrobami garmażeryjnymi. Specjalnością firmy są wyśmienite torty i ciasta oraz wyroby garmażeryjne wytworzone domowymi sposobami. Bazują na zdrowych, wytworzonych tradycyjnymi metodami produktach z własnego gospodarstwa. W tej działalności realizuje się pani Małgorzata.

Firma brała udział w konkursie Polska Wieś Smakuje zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, gdzie zaprezentowała pierogi z kaszy gryczanej, pieczarek, boczku i białego sera. W podkategorii Potrawy świąteczne zajęła najwyższe miejsce w powiecie oraz jedenaste w kraju.

Pasieka Dobra Pszczoła na konkursie NKD 2022

Państwo Zacharscy są znani ze swoich wyrobów i produktów nie tylko w województwie, ale także poza nim. Otwarci, pomysłowi, pełni energii i zapału, wszędzie oferują swoje produkty - od „Święta gęsiny’ w Muzeum Wsi Kieleckiej, przez „Święto młodego wina” w Winnicy Avra, aż po festyny i jarmarki świąteczne.

Małgorzata i Rafał Zacharscy mają szereg planów na najbliższą przyszłość. Jest wśród nich rejestracja produktów z pasieki na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także działalność w zakresie apiterapii i wprowadzanie na rynek nowych tradycyjnych produktów.

Justyna Gulba

udostępnij
do góry