Mikoryza jest zjawiskiem polegającym na współżyciu między grzybami, a korzeniami roślin. W wyniku tego zjawiska grzyby wykorzystują produkty fotosyntezy, a roślina jest zaopatrywana w wodę i związki mineralne (azot, fosfor, żelazo, mikroelementy).
Za najważniejsze funkcje mikoryzy uważa się również:
W uprawach roślin ogrodniczych grzyby mikoryzowe wykorzystywane są w postaci tzw. szczepionek - preparatów, które zawierają specyficzną dla danego gatunku roślin grzybnię. Sporządzenie szczepionki polega na wymieszaniu w mikserze określonej ilości rozdrobnionej grzybni z wodą i dodaniu żelu akrylowego. Następnie całość zostaje uzupełniona wodą w celu uzyskania odpowiedniego rozcieńczenia. Do aplikacji przygotowanej szczepionki powinno się przystąpić w ciągu 24 godzin, pomimo że jej trwałość w temperaturze 15 stopni wynosi od 4 do 5 dni.
Zabieg mikoryzacji wykonywany jest tylko raz w ciągu całego życia rośliny, a zastosowany odpowiednio wcześnie (np. przy produkcji sadzonek) powoduje, że przy przesadzaniu rozsady, rośliny wykazują lepszą adaptację do nowych warunków.
Mikoryzacja umożliwia ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i nawozów mineralnych, tym samym generuje wiele korzyści: przyczynia się do uzyskania znacznych oszczędności oraz wpływa na ochronę środowiska naturalnego.
Florentyna Bara