Okres wegetacji roślin - w tym warzyw - jest w pełni. Wielu rolników zgłasza się już z problemami w uprawach warzyw. Wiele z tych problemów jest związanych z brakiem zaprawiania nasion przed siewem. W sklepach ogrodniczych dostępne są nasiona warzyw już zaprawione, co ułatwia w znacznym stopniu ochronę warzyw w trakcie wegetacji, a zwłaszcza w początkowej fazie ich rozwoju.
Zaprawianie nasion - dla przypomnienia - jest to zabieg mający na celu zniszczenie lub ograniczenie chorób lub szkodników bytujących w glebie i atakujących młode rośliny. Dzięki zaprawianiu nasion młode siewki mają większą szansę na lepszy start i wydanie plonów. Zaprawianie nasion może odbywać się m.in.:
Zaprawiać można środkami chemicznymi i naturalnymi - wybór należy do rolnika. Dodatkowo jeszcze można stosować zaprawianie termiczne, gdzie nasiona poddaje się odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj do 51oC) i przez określony czas - ok 20 min.
Zaprawianie nasion metodami naturalnymi może wykonać każdy rolnik, ponieważ jest to metoda łatwa „w obsłudze”.
Innymi metodami zaprawiania jest inkrustowanie, powlekanie i otoczkowanie nasion.
Możemy w warunkach domowych pokusić się o naturalne metody zaprawiania nasion.
Zaprawione nasiona ogórka [fot. M. Miłek]
Mączka bazaltowa [fot. M. Miłek]
Zaprawione nasiona ogórka [fot. M. Miłek]
Wielu rolników wciąż pamięta dość popularne i długo stosowane zaprawy jak: Zaprawa nasienna T 75 DS/WS, która już od 31 lipca 2019 roku została wycofana z obrotu. W obrocie handlowym nasionami warzyw zakupimy nasiona już zaprawione, oszczędzając nam czas na wykonanie zabiegu zaprawiania.
W celu uniknięcia nagromadzenia się patogenów glebowych w uprawach warzyw należy przede wszystkim unikać uprawy jednego gatunku corocznie na tym samym polu. Dodatkowo także uprawiając warzywa z siewu należy wybierać nasiona zaprawiane, które wzmocnią ochronę młodych siewek przed atakiem ze strony chorób i szkodników.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek