Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Zdrowa gleba po angielsku

Zdrowa gleba po angielsku

2020-12-15

Gleba jest najcenniejszym kapitałem rolnika. Rolnicy powinni dbać o to, aby była ona urodzajna i produktywna. Gareth Davies - brytyjski rolnik i konsultant do spraw gleby - podał 5 czynników, które decydują o „zdrowiu gleby”. Warto je poznać.

Właściwości fizyczne gleby

Zdrowa gleba powinna być napowietrzona i natleniona. Jest to ważne dla prawidłowego wykonania funkcji biologicznej gleby i rozwoju mikroorganizmów glebowych. Zdrowa gleba powinna mieć odpowiednią strukturę złożoną z agregatów. Powinna umożliwiać głębokie korzenienie się roślin i rozwój systemu korzeniowego.

Zawartość materii organicznej

Materia organiczna składa się z rozłożonych resztek roślinnych i zwierzęcych, będących w różnym stopniu rozkładu. Głównym składnikiem materii organicznej jest próchnica, która zawiera ok 50% węgla. Wzrost zawartości próchnicy o 1% to 10 razy więcej zmagazynowanego węgla i dodatkowo wzrost pojemności wodnej o 70 tys. l/ha. Gleby bogate w materię organiczną mają większą możliwość zmagazynowania i dostarczenia roślinom składników pokarmowych, więcej pożywienia dla organizmów glebowych, zachowania bioróżnorodności. Należy dążyć do wzrostu zawartości substancji organicznej w glebie, a także wykonywać regularne badania gleb.

Różnorodność biologiczna gleby

Różnorodność biologiczna gleby to szereg organizmów żyjących w glebie. Wprowadzenie substancji organicznej i związków węgla do gleby sprzyja namnażaniu pożytecznych organizmów glebowych. Symbolem bioróżnorodności glebowej są dżdżownice. Obecność dżdżownic w glebie świadczy o jej aktywności biologicznej.

Właściwości chemiczne

Gleba zawiera pierwiastki i związki chemiczne niezbędne dla wzrostu roślin. Mają one również wpływ na strukturę i aktywność biologiczną gleb. Odpowiednia ilość składników pokarmowych w glebach to prawidłowy wzrost i dobre plonowanie roślin. Bardzo ważny jest odpowiedni odczyn pH gleby. Brytyjczycy uważają, że optymalny odczyn pH wynosi pomiędzy 6,2 a 6,5. Odczyn gleb i zawartość podstawowych składników pokarmowych należy kontrolować poprzez wykonywanie badań laboratoryjnych.

Infiltracja i nagromadzenie wody

Zagęszczenie gleby jest bardzo niekorzystnym zjawiskiem i może mieć duży wpływ na zdolność magazynowania wody. W zdrowej glebie woda nie zatrzymuje się na powierzchni, ale przenika cały profil, co zapewnia dostęp do wody korzeni. Poprawa retencji wody w glebie pozwala na zrównoważeniu złagodzeniu skutków suszy. Zdolność do zmagazynowania wody w glebie jest zależna od ilości substancji organicznej i próchnicy. Zdrowa gleba ma tez zdolność infiltracji przenikania wody w głębsze warstwy. Jeśli ta zdolność jest ograniczona rośliny mają trudności w rozwoju i gorzej plonują.

Tylko zdrowa gleba ­- w dobrej strukturze, mająca dużą bioróżnorodność, wysoką zawartość składników pokarmowych i odpowiedni odczyn oraz zdolność magazynowania wody - potrafi dobrze plonować, a uzyskane plony mogą być dobrej jakości.

Krzysztof Domagała

Źródło: „Jakie czynniki decydują o zdrowej glebie” - Małgorzata Powałka na podstawie Farmers Weekly, www.bezpluga.pl/wiadomosci/jakie-czynniki-decyduja-o-zdrowej-glebie, 102027. html

udostępnij
do góry