Nadmierne zachwaszczenie uprawy truskawki powoduje straty w plonowaniu roślin. Szkodliwość chwastów polega na ich konkurencyjności w stosunku do roślin truskawki w dostępie do wody, składników pokarmowych i światła.
Jesienne zwalczanie chwastów w uprawie truskawkiW trosce o bezpieczeństwo odbiorców naszych usług, w związku z rosnącym ryzykiem zakażeń koronawirusem, jak również mając na uwadze wprowadzane w naszym kraju obostrzenia, odwołujemy planowane na 25 października szkolenie/warsztaty pn.: „Jakość ekologicznych surowców zielarskich i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym”.
Warsztaty „Jakość ekologicznych surowców zielarskich i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym” odwołaneDyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ogłosił nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
30 października rusza nabór na „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”Zapraszamy Państwa do obejrzenia drugiego, ostatnego filmu z cyklu "Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw".
[WIDEO] Świętokrzyski e-bazarek jako przykład realizacji strategii skracania łańcucha dostaw (odc. 2)„Ekologiczna uprawa i przetwórstwo warzyw i owoców jako innowacja dla produkcji ogrodniczej gospodarstw regionu sandomierskiego” - to temat dwudniowego (15 - 16 października br.) seminarium i wyjazdu studyjnego zorganizowanego dla rolników i doradców z woj. świętokrzyskiego.
Innowacje w przetwórstwie warzyw i owoców - relacja z wyjazdu studyjnegoMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zorganizowało XIII edycję konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne” w 2020 r. oraz - po raz pierwszy - ogólnopolski konkurs „Najlepszy Doradca Ekologiczny”. Podczas II edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO, 9 października 2020 r. w Warszawie odbyło się ich uroczyste
Relacja z targów BIOEXPO Warsaw 2020Miód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.
Właściwości prozdrowotne miodówKurs euro ogłoszony 30 września 2020 roku przez Europejski Bank Centralny wynosi 4,5462 zł. Ponieważ jest on wyższy od ubiegłorocznego o 0,1680 zł, rolnicy w większości przypadków otrzymają wyższe dopłaty bezpośrednie.
Stawki dopłat bezpośrednich w 2020 rokuOd 19 października w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa można składać wnioski o wsparcie na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” - informuje Prezes ARiMR Tomasz Nowakowski.
Załóż grupę i sięgnij po wsparcieW okresie jesiennym infekcje wirusowe są dość powszechne. Wiele z nich jest określane mianem przeziębień. Są też poważne choroby spowodowane infekcją wirusów (grypa, SARS), które wymagają specjalistycznego leczenia. W leczeniu przeziębień wykorzystuje się rośliny - zioła w postaci naparów, herbat - ewentualnie soki przygotowane z owoców roślin.
Rośliny hamujące rozwój wirusów