Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady

Informacje i porady

Znaleziono wiadomości: 1828.

  • Wyniki plonowania doświadczeń PDO pszenżyta ozi 2021-08-23

    Wyniki plonowania doświadczeń PDO pszenżyta ozimego i pszenicy ozimej w 2021 r

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego prowadzi na polu doświadczalnym w Modliszewicach doświadczenia w ramach systemu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). W 2021 roku wykonano 9 doświadczeń: ze zbożami ozimymi (2), zbożami jarymi (2), roślinami bobowatymi (3) i ziemniakami (2).

    Wyniki plonowania doświadczeń PDO pszenżyta ozimego i pszenicy ozimej w 2021 r
  • Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin? 2021-08-18

    Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin? Uaktualniony kodeks już do pobrania

    Ochrona roślin jest bardzo ważnym elementem praktyki rolniczej. Od niej zależy zdrowie roślin i efekt ekonomiczny prowadzonej produkcji rolniczej. Wykonując zabiegi ochrony roślin musimy brać również pod uwagę bezpieczeństwo człowieka, ochronę bioróżnorodności zwierząt i roślin oraz ochronę środowiska.

    Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin? Uaktualniony kodeks już do pobrania
  •  Modernizacja gospodarstw rolnych dłużej - wnios 2021-08-17

    Modernizacja gospodarstw rolnych dłużej - wnioski do 20 września

     Okres przyjmowania wniosków w ramach „Modernizacji gospodarstw rolnych” z budżetu PROW 2014-2020 został wydłużony do 20 września 2021 r.

    Modernizacja gospodarstw rolnych dłużej - wnioski do 20 września
  • Wykorzystanie nowych technologii informatycznych d 2021-08-16

    Wykorzystanie nowych technologii informatycznych do poprawy identyfikalności produkcji ekologicznej

    Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego, mający na celu wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w UE do 2030 roku.

    Wykorzystanie nowych technologii informatycznych do poprawy identyfikalności produkcji ekologicznej
  • Przędziorek chmielowiec - szkodnik w uprawie mali 2021-08-16

    Przędziorek chmielowiec - szkodnik w uprawie maliny i porzeczki

    W trakcie wegetacji każdy producent powinien prowadzić systematyczne lustracje na swoich plantacjach, aby wykryć obecność szkodników - w tym m.in. przędziorka chmielowca - i dobrać odpowiedni sposób zwalczania.

    Przędziorek chmielowiec - szkodnik w uprawie maliny i porzeczki
  • Wirus na pomidorze - zapobieganie i zwalczanie 2021-08-13

    Wirus na pomidorze - zapobieganie i zwalczanie

    Jednym z problemów w uprawie pomidora jest zagrożenie ze strony występowania chorób wirusowych.

    Wirus na pomidorze - zapobieganie i zwalczanie
  • Fuzarioza zgorzelowa pomidora - objawy choroby i z 2021-08-13

    Fuzarioza zgorzelowa pomidora - objawy choroby i zwalczanie

    W trakcie wegetacji pomidora na miejscu stałym zdarza się zauważyć więdnięcie roślin, które często obejmuje jedną stronę pomidora. To typowy objaw, po którym rozpoznamy, że mamy do czynienia z fuzaryjnym więdnięciem pomidora.

    Fuzarioza zgorzelowa pomidora - objawy choroby i zwalczanie
  • Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elem 2021-08-05

    Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elementy zrównoważonego i efektywnego nawożenia

    Po wykonaniu badań (analizy) gleby pod kątem oceny poziomu zakwaszenia (pH) i zawartości składników pokarmowych, powinniśmy zaplanować ilość i rodzaj nawozów wapniowych oraz poziom nawożenia.

    Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elementy zrównoważonego i efektywnego nawożenia
  • Stare odmiany zbóż szansą poprawy konkurencyjno 2021-08-04

    Stare odmiany zbóż szansą poprawy konkurencyjności gospodarstw ekologicznych - relacja z konferencji dla ekologów

    Na przestrzeni lat różnorodność spożywanej przez ludzi żywności pochodzenia roślinnego zmniejszyła się z ok. 2 000 do zaledwie 180 gatunków. Stare odmiany zbóż wracają do łask nie bez przyczyny. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają więcej białka, błonnika i witamin, niż inne rośliny. Należy też pamiętać, że zboża te mają nie tylko wartość genetyczną, ale prezentują również

    Stare odmiany zbóż szansą poprawy konkurencyjności gospodarstw ekologicznych - relacja z konferencji dla ekologów
  • Wyślij glebę na badania 2021-08-03

    Wyślij glebę na badania

    Okres pożniwny to jeden z najlepszych terminów, aby wykonać analizę gleby. Badania podstawowych właściwości gleb: odczynu, zawartości makro- i mikroelementów, zawartości próchnicy glebowej - to jeden z najważniejszych elementów zrównoważonego nawożenia.

    Wyślij glebę na badania
do góry