Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego prowadzi na polu doświadczalnym w Modliszewicach doświadczenia w ramach systemu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). W 2021 roku wykonano 9 doświadczeń: ze zbożami ozimymi (2), zbożami jarymi (2), roślinami bobowatymi (3) i ziemniakami (2).
Wyniki plonowania doświadczeń PDO pszenżyta ozimego i pszenicy ozimej w 2021 rOchrona roślin jest bardzo ważnym elementem praktyki rolniczej. Od niej zależy zdrowie roślin i efekt ekonomiczny prowadzonej produkcji rolniczej. Wykonując zabiegi ochrony roślin musimy brać również pod uwagę bezpieczeństwo człowieka, ochronę bioróżnorodności zwierząt i roślin oraz ochronę środowiska.
Jak bezpiecznie stosować środki ochrony roślin? Uaktualniony kodeks już do pobraniaOkres przyjmowania wniosków w ramach „Modernizacji gospodarstw rolnych” z budżetu PROW 2014-2020 został wydłużony do 20 września 2021 r.
Modernizacja gospodarstw rolnych dłużej - wnioski do 20 wrześniaKomisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego, mający na celu wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w UE do 2030 roku.
Wykorzystanie nowych technologii informatycznych do poprawy identyfikalności produkcji ekologicznejW trakcie wegetacji każdy producent powinien prowadzić systematyczne lustracje na swoich plantacjach, aby wykryć obecność szkodników - w tym m.in. przędziorka chmielowca - i dobrać odpowiedni sposób zwalczania.
Przędziorek chmielowiec - szkodnik w uprawie maliny i porzeczkiJednym z problemów w uprawie pomidora jest zagrożenie ze strony występowania chorób wirusowych.
Wirus na pomidorze - zapobieganie i zwalczanieW trakcie wegetacji pomidora na miejscu stałym zdarza się zauważyć więdnięcie roślin, które często obejmuje jedną stronę pomidora. To typowy objaw, po którym rozpoznamy, że mamy do czynienia z fuzaryjnym więdnięciem pomidora.
Fuzarioza zgorzelowa pomidora - objawy choroby i zwalczaniePo wykonaniu badań (analizy) gleby pod kątem oceny poziomu zakwaszenia (pH) i zawartości składników pokarmowych, powinniśmy zaplanować ilość i rodzaj nawozów wapniowych oraz poziom nawożenia.
Wapnowanie i nawożenie magnezem - podstawowe elementy zrównoważonego i efektywnego nawożeniaNa przestrzeni lat różnorodność spożywanej przez ludzi żywności pochodzenia roślinnego zmniejszyła się z ok. 2 000 do zaledwie 180 gatunków. Stare odmiany zbóż wracają do łask nie bez przyczyny. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają więcej białka, błonnika i witamin, niż inne rośliny. Należy też pamiętać, że zboża te mają nie tylko wartość genetyczną, ale prezentują również
Stare odmiany zbóż szansą poprawy konkurencyjności gospodarstw ekologicznych - relacja z konferencji dla ekologówOkres pożniwny to jeden z najlepszych terminów, aby wykonać analizę gleby. Badania podstawowych właściwości gleb: odczynu, zawartości makro- i mikroelementów, zawartości próchnicy glebowej - to jeden z najważniejszych elementów zrównoważonego nawożenia.
Wyślij glebę na badania