Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w ramach projektu PROM, w swych badaniach dowodzą, że Polsce marnuje się 5 mln ton żywności. W skali globalnej to prawie miliard ton, a w Europie 88 mln ton jedzenia.
Dobre praktyki w walce z marnowaniem żywnościW piątek, 23 kwietnia 2021 r. w laboratorium ŚODR w Sandomierzu wykonano analizę otoczni pod kątem dojrzałości zarodników parcha jabłoni. Wynika z niej, że zagrożenie silnymi infekcjami jest większe niż wskazywała poprzednia analiza wykonana 20 kwietnia. Badanie wykazało więcej otoczni, zawierających dojrzałe worki z zarodnikami. Jeżeli w najbliższych dniach wystąpią korzystne warunki atmosferyczne, może dojść do
Ochrona sadów - aktualne informacje i zaleceniaŚlimak winniczek (Helix pomatia) jest największym w Polsce ślimakiem mającym skorupę. Jego muszla jest jasnobrązowa, często z ciemniejszymi pasami, a średnica muszli przeciętnie wynosi ok. 5 cm. Jest jadalnym ślimakiem, a Polska jest jednym z głównych eksporterów tego gatunku. Mięso ze ślimaków jest cenione kulinarnie między innymi we Francji, Austrii czy Włoszech.
W Świętokrzyskiem rozpoczął się sezon zbioru ślimaka winniczkaW tym roku obserwujemy bardzo niekorzystną sytuację epizootyczną w zakresie grypy ptaków w całej Europie. Szczególnie dotyczy to Francji, gdzie w stosunku do Polski notuje się dwukrotnie większą liczbę ognisk u drobiu hodowlanego. Z kolei w Niemczech sytuacja jest porównywalna.
Apel ministra o przestrzeganie zasad bioasekuracji w związku z grypą ptaków [WIDEO]Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął decyzje o przedłużeniu terminu na złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie oraz dodatkowo na płatności w ramach PROW: Rolnictwo ekologiczne, działanie Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne oraz o przyznanie premii w ramach działania zalesieniowego.
Nowy termin składania wniosków o płatności bezpośrednie i niektóre płatności PROW - do 17 czerwca 2021 r.Owies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.
Owies - niezwykle cenny dla zdrowiaKrajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) realizując politykę rozwoju obszarów wiejskich, a także wychodząc naprzeciw potrzebom polskiego rolnictwa uruchomił możliwość zaciągania pożyczek ze środków Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, zgodnie z art. 24 ustawy z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa.
Pożyczki jako wsparcie finansowe KOWROd tego roku rolnicy mogą składać wnioski o przyznanie dopłat bezpośrednich i obszarowych z PROW jedynie za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus.
Trwa kampania dopłat 2021. ARiMR przypomina: wnioski tylko przez internetGleby stanowią fundament, na którym opiera się nasze życie, a oferowane przez nie usługi ekosystemowe są nieodzownym elementem procesu produkcji żywności. Gleby umożliwiają prowadzenie upraw, dostarczają energię i surowce, magazynują dwutlenek węgla, oczyszczają wody, regulują poziom składników odżywczych, pozwalają zachować różnorodność biologiczną i zwalczać szkodniki.
Zdrowie gleb jednym z priorytetowych zadań Europejskiego Zielonego ŁaduW kraju i za granicą rośnie popyt na ekologiczne jabłka deserowe, a także surowiec dla przetwórstwa przydatny do produkcji soków, chipsów i innych produktów. Przy nadprodukcji jabłek w sadach konwencjonalnych i problemach z ich zbytem, przestawienie uprawy na ekologiczną może być dobrym rozwiązaniem dla niejednego sadownika.
Ekologiczna uprawa jabłoni alternatywą dla mniejszych gospodarstw