Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Ogrodnictwo/Monitorowanie i sposoby ograniczania chorób malin

Monitorowanie i sposoby ograniczania chorób malin

2020-04-16

Poniżej przedstawiamy terminy monitorowania chorób malin, a także sposoby ich ograniczania.

Choroba

Termin prowadzenia lustracji na plantacji

Termin zabiegów chemicznych

Antraknoza maliny

Przed kwitnieniem (maj) do zbioru owoców (lipiec − sierpień)

Termin zwalczania szarej pleśni

Biała plamistość liści

Od kwitnienia (maj) do zbioru owoców (lipiec − sierpień)

Termin zwalczania szarej pleśni

Choroby wirusowe

Okres kwitnienia i zbioru owoców, kiedy widoczne są objawy

Zwalczać szkodniki będące wektorami tych chorób oraz usuwać porażone rośliny

Guzowatość korzeni

 

Okres wzrostu roślin

Brak środków chemicznych

Mączniak prawdziwy maliny

Początek wegetacji, następnie w okresie kwitnienia i po zbiorach

Zabiegi chemiczne wykonywać z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby od fazy tuż przed kwitnieniem do pełni dojrzewania owoców

 

Przypąkowe zamieranie pędów maliny

Przed kwitnieniem (maj) do zbioru owoców (lipiec-sierpień)

Pierwsze opryskiwanie wykonać w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, a następne co 10 dni

Rdza maliny

Od wiosny aż do zbiorów

Zabiegi stosować od początku kwitnienia, po wystąpieniu pierwszych objawów chorobowych lub zapobiegawczo

Szara pleśń

Od kwitnienia (maj) do zbioru owoców (lipiec − sierpień)

Zabiegi chemiczne należy wykonywać co roku w okresie kwitnienia roślin co 10 dni. Liczbę zabiegów uzależnić od podatności odmiany i przebiegu warunków pogodowych

Wertycylioza maliny

Od początku kwitnienia do zbiorów

Odkażanie chemiczne gleby jesienią (październik) lub wczesną wiosną (kwiecień/maj)

Zamieranie podstawy pędów maliny

Przed kwitnieniem (maj) do zbioru owoców (lipiec - sierpień)

Pierwsze opryskiwanie wykonać w okresie, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm, a następne co 10 dni

Zgnilizna korzeni maliny

Od wczesnej wiosny do jesieni

Brak środków chemicznych

Aby ograniczyć choroby malin należy:

  • sadzić zdrowe sadzonki;
  • uprawiać odmiany mało podatne lub odporne na choroby;
  • prowadzić maliny przy drutach, co pozwala na szybkie obsychanie pędów i ułatwia dokładne pokrycie roślin środkiem ochrony;
  • przestrzegać prawidłowej agrotechniki, aby zapewnić dobre przewietrzanie i szybkie obsychanie roślin, nie dopuścić do zbytniego zagęszczenia plantacji, usuwać nadmiar młodych pędów zagęszczających rzędy;
  • systematycznie odchwaszczać plantacje;
  • unikać mechanicznego uszkadzania pędów, szczególnie podczas zabiegów uprawowych i zbioru;
  • prawidłowo nawozić azotem (dostosować dawki do potrzeb roślin), gdyż zbyt duże jego ilości powodują wzrost podatności na choroby grzybowe;
  • unikać nawadniania typu deszczowanie, na plantacjach nawadnianych lub założonych na żyznej glebie wycinać do końca maja wszystkie latorośle, pozwala to uniknąć wczesnych infekcji i zmniejszyć presję chorobową;
  • zaraz po zbiorach wycinać i usuwać z plantacji pędy owoconośne, wycinać i palić silnie porażone pędy;
  • usuwać rosnące w pobliżu plantacji dziko rosnące maliny i jeżyny, które mogą stanowić źródło infekcji;
  • stosować właściwy płodozmian i uprawiać rośliny jednoliścienne jako przedplon dla malin.

Wiesława Kaczorek

Źródło:

  • Metodyka integrowanej ochrony maliny - Opracowania zbiorowe pod redakcją dr hab. Barbary H. Łabanowskiej, Skierniewice 2016
  • Program ochrony roślin sadowniczych 2020
udostępnij
do góry