Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Produkcja roślinna/Awans Polski w Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego

Awans Polski w Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego

2022-12-13

Stoisko z warzywami

Polska zajęła 21. miejsce w Globalnym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI) w klasyfikacji generalnej obejmującej 113 krajów. To awans w porównaniu z ubiegłoroczną 22. pozycją w rankingu. Nasz kraj zajmuje szesnaste miejsce wśród 26 krajów europejskich.

Globalny Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (GFSI - Global Food Security Index) to szczegółowa analiza czynników wpływających na bezpieczeństwo żywnościowe na całym świecie. Raport ocenia bezpieczeństwo żywnościowe w 113 krajach przez pryzmat kluczowych filarów. Są to: przystępność cenowa i dostępność żywności, jej jakość i bezpieczeństwo, a także zasoby naturalne oraz odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu. Nowym tematem jest łączenie bezpieczeństwa żywnościowego z dostępem do środków produkcji rolnej i poziomem inwestycji w badania i rozwój w rolnictwie. Raport oraz wskaźniki i ocenę poszczególnych krajów przygotowuje amerykańska firma Corteva.

Polska osiągnęła najwyższy wynik w kategorii „Przystępność cenowa żywności”. Autorzy raportu podkreślają, że Polska radzi sobie dobrze, ponieważ udało jej się sprawić, by żywność była osiągalna dla wszystkich. Atutem żywności w Polsce jest też jej jakość i bezpieczeństwo. W tej kategorii nasz kraj zajmuje 15. miejsce w klasyfikacji generalnej i 9. pozycję na 26 krajów w Europie

Poprawa infrastruktury gospodarstw rolnych, zmniejszenie zmienności cen produktów oraz zwiększenie wydatków publicznych na badania i rozwój w rolnictwie mają pomóc naszemu krajowi poprawić wyniki dostępności żywności. Polska musi również skoncentrować się na długoterminowych kwestiach ochrony zasobów naturalnych oraz odporności systemu żywnościowego na zmiany klimatu, na przykład poprzez ochronę morskiej różnorodności biologicznej, a także zarządzanie eutrofizacją w morzach, rzekach i jeziorach, aby poprawić ogólne środowisko bezpieczeństwa żywnościowego.

Krzysztof Domagała

Źródło: www.farmer.pl/produkcja-roslinna/globalny-indeks-bezpieczenstwa-zywnosciowego-na-ktorym-miejscu-polska,125343.html

udostępnij
do góry