Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Produkcja roślinna/Jak krzem poprawia rozwój i plonowanie roślin?

Jak krzem poprawia rozwój i plonowanie roślin?

2020-05-07

Krzem to pierwiastek, który występuje w glebie głównie w postaci krzemionki oraz różnego rodzaju krzemianów. Pomimo dużej zawartości krzemu w glebie, jak również jego obecności we wszystkich frakcjach piasku i pyłu, jego zawartość w glebie jest praktycznie nierozpuszczalna w wodzie.

Mała obecność krzemu w glebie powoduje, że jest on słabo pobierany przez rośliny. Zwiększona wchłanialność tego pierwiastka ma miejsce wówczas, gdy rośnie wilgotność gleby w warunkach wzmożonej aktywności mikroorganizmów. Zastosowanie nieodpowiednich dawek fosforu i azotu może zmniejszyć przyswajalność krzemu przez rośliny. Wraz ze wzrostem odczynu gleby wzrasta ilość dostępnego krzemu dla roślin.

Aby w we właściwy sposób dostarczyć krzem roślinom, należy aplikować go drogą dolistną. Jego obecność w roślinach wpływa na wzrost odporność na agrofagi, gdyż ich wnikanie w tkanki roślin, które są nasycone krzemionką, jest bardzo utrudnione. Pobieranie krzemu przez rośliny zależy nie tylko od dostępnej formy w roztworze glebowym, ale również od zabiegów agrotechnicznych, takich jak wapnowanie i nawożenie mineralne. Pozytywne działanie krzemu możemy zaobserwować nie tylko w okresach niedoboru wody. Pierwiastek ten ma wpływ na procesy zachodzące podczas rozwoju rośliny, m.in: transpirację i intensyfikację fotosyntezy. Przy niedostatecznej dostępności światła może również wzmacniać syntezę barwników fotosyntetycznych. Rośliny, którym został zaaplikowany krzem łatwiej znoszą niskie temperatury w okresie wczesnowiosennym, a co za tym idzie są odporniejsze na przymrozki.

Krzem ogranicza również występowanie chorób i szkodników. Wpływa na ściany komórkowe roślin tworząc bariery ochronne, ograniczając przy tym żerowanie szkodników i niszczenie tkanek. Dzięki uszczelnieniu wnętrza tkanek ścian komórkowych, zwiększa ich twardość oraz sztywność, a więc odporność na mechaniczne uszkodzenia, jak również przerost grzybni chorób grzybowych.

Jakub Lipnicki

Źródło: www.tygodnik-rolniczy.pl

udostępnij
do góry