17 października 2023 roku Parlament Europejski przyjął rezolucję białkową. We wstępie w kilkudziesięciu punktach przedstawiono rolę, jaką rośliny białkowe odgrywają w żywieniu ludzi, zwierząt, ich znaczenie dla gleby i środowiska, klimatu, poprawy dochodów rolników i zapewnienia bezpieczeństwa białkowego.
70% białka wykorzystywanego w Unii Europejskiej pochodzi z importu i to od małej grupy dostawców. Zakłócenia łańcucha dostaw utrudniają dostępność paszy, a także powodują znaczny wzrost kosztów. Dodatkowo większość sprowadzanej soi jest modyfikowana genetycznie (tzw. soja GMO), co budzi niepokój konsumentów żywności.
Rośliny białkowe odgrywają duże znaczenie w zrównoważonym rozwoju rolnictwa, który Unia Europejska powinna realizować. Białka są zasadniczymi i niezbędnymi składnikami zrównoważonego i zdrowego odżywiania, żywienia ludzi i paszy dla zwierząt. Białka roślinne mają również kluczowe znaczenie dla przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe, a zwiększona uprawa roślin strączkowych i użytków zielonych przyczynia się do bardziej zrównoważonego i zróżnicowanego rolnictwa oraz zmniejsza zapotrzebowanie na nawozy.
Przetwarzanie roślin wysokobiałkowych i użytków zielonych w wysokoprocentową mączkę białkową generuje oleiste produkty uboczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju gospodarki o obiegu zamkniętym i być wykorzystywane do spożycia przez ludzi, produkcji energii ze źródeł odnawialnych, nawozów, paszy dla zwierząt lub produkcji ekologicznych chemikaliów.
Białka roślinne przyczyniają się również do ograniczania emisji gazów cieplarnianych. Popyt na białko będzie stale rosnąć, zarówno w skali światowej, jak i w UE. Produkcja białka w UE jest ważnym sektorem: przykładowo w UE produkuje się 77% białka wykorzystywanego do produkcji pasz. W Unii odnotowuje się jednak deficyt roślin wysokobiałkowych, Z UE pochodzi jedynie 29% wysokobiałkowej paszy potrzebnej do zrównoważenia dawki pokarmowej dla zwierząt gospodarskich. Jednocześnie pandemia COVID-19 i rosyjska inwazja na Ukrainę mają dramatyczny wpływ na światowy handel i jasno pokazują, że UE musi zdywersyfikować swoje łańcuchy dostaw żywności, jak wskazano w deklaracji wersalskiej.
Jest potrzeba opracowania kompleksowej strategii Unii Europejskiej w zakresie białka, która powinna umożliwić zwiększenie produkcji białka w UE w perspektywie krótko-, średnio- i długoterminowej.
Strategia w zakresie białka powinna opierać się na kilku filarach:
Krzysztof Domagała
Źródło: www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0281_PL.html