Odczyn gleby, czyli pH gleby ma duży wpływ na wzrost i rozwój roślin, a także na dostępność składników pokarmowych.
Możemy wyróżnić gleby:
Badanie gleby możemy przeprowadzić za pomocą uniwersalnego papierka lakmusowego, płytki Helliga , pH-metru analogowego lub elektronicznego oraz w stacji chemiczno-rolniczej. Badania w takich stacjach są płatne, lecz dzięki nim możemy oprócz odczynu gleby sprawdzić również zawartość składników pokarmowych w glebie, tj. azotu, fosforu, potasu i magnezu. Najlepiej pobrać trzy lub cztery próbki ziemi z kilku miejsc z głębokości około 20 centymetrów. Badanie najlepiej wykonać po zbiorach, a przed nawożeniem lub wczesną wiosną, przed zasiewem zbóż jarych.
Aby zbadać odczyn gleby z użyciem papierka lakmusowego, należy umieścić próbkę gleby
w szklanym naczyniu, zalać ją wodą destylowaną, a następnie zamoczyć w tym roztworze papierek lakmusowy. Po 30 sekundach papierek powinien zmienić barwę. Jego kolor porównujemy z załączoną skalą, co pozwoli nam określić odczyn gleby.
Płytka Helliga (kwasomierz glebowy) to urządzenie, które składa się z zagłębienia, rowka oraz skali pH w kolorze od czerwonego do ciemnozielonego w zakresie od 4 do 8 pH, W zagłębieniu plastikową łopatką umieszcza się próbkę gleby, którą następnie zwilża się specjalnym odczynnikiem, tak aby cała próbka gleby była nim zalana . Po upływie od 1 do 3 minut odczynnik zmienia barwę. Następnie płytkę należy przechylić, by płyn wypełnił rowek. Kolor płynu porównujemy z umieszczoną na płytce skalą i dzięki temu uzyskujemy przybliżony wynik pH.
Odczyn gleby możemy również zbadać za pomocą pH-metru analogowego lub elektronicznego. Aby wykonać pomiar pH-metrem analogowym należy umieścić jego sondę
w wilgotnej glebie i po upływie minuty odczytać wynik ze skali. Natomiast przy wykonywaniu pomiaru pH-metrem elektronicznym nie musimy pobierać próbek gleby, możemy bezpośrednio wbić sondę w ziemię i po kilku sekundach odczytać wyniki pomiaru z ekranu.
Barbara Górska
Źródło