W Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i Chinach rozwija się produkcja biometanu - zielonego gazu wytwarzanego z surowców odnawialnych, produkowanych w rolnictwie i przetwarzanych w biogazowniach.
Zielony gaz - biometanCarbon Farming Interreg North Sea Region to międzynarodowy projekt badawczy, którego zadaniem było wskazanie metod sekwestracji - redukcji dwutlenku węgla (CO2) w rolnictwie.
Zdrowe gleby, zdrowy klimat - projekt Carbon Farming Interreg North Sea RegionOrganizacja Narodów Zjednoczonych na wniosek Słowenii ustaliła 20 maja Światowym Dniem Pszczół. Z tej okazji przypominamy, jak wiele zawdzięczamy pszczołom.
Kto ma pszczoły ten ma miód, owoców i warzyw w bród! Dziś Światowy Dzień PszczółGryka jest znana ludzkości już od ok. 2000 roku p.n.e., kiedy to uprawiano ją w górskich rejonach Indii. Z Azji szybko trafiła do Chin, Korei i Japonii. Na kontynent europejski przywędrowała dopiero ok. XIV stulecia za sprawą mongolskich i tatarskich najeźdźców.
Gryka - uprawa nie tylko dla pszczółProso jest pradawnym zbożem, wywodzącym się z Chin i uprawianym na Ziemi od 12 tysięcy lat. Zboże to szybko rozprzestrzeniło się po całym terytorium Azji, gdzie zajęło znaczną powierzchnię upraw. Z uwagi na to, że szybko dojrzewa, dobrze plonuje oraz jest odporne na susze i upały, zyskało przewagę nad lokalnymi zbożami. Stopniowo dotarło do Europy i podbiło gusta kulinarne Europejczyków. W średniowieczu na ziemiach polskich
Stare, zdrowe prosoOwies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.
Owies - niezwykle cenny dla zdrowiaGleby stanowią fundament, na którym opiera się nasze życie, a oferowane przez nie usługi ekosystemowe są nieodzownym elementem procesu produkcji żywności. Gleby umożliwiają prowadzenie upraw, dostarczają energię i surowce, magazynują dwutlenek węgla, oczyszczają wody, regulują poziom składników odżywczych, pozwalają zachować różnorodność biologiczną i zwalczać szkodniki.
Zdrowie gleb jednym z priorytetowych zadań Europejskiego Zielonego ŁaduPodstawowym celem zrównoważonego nawożenia jest pokrycie potrzeb pokarmowych roślin na poziomie umożliwiającym uzyskanie opłacalnych, wysokiej jakości plonów oraz zredukowanie zagrożeń dla człowieka i środowiska naturalnego. Mikroelementy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju roślin. Zaliczamy do nich: bor, miedź, cynk, żelazo, molibden i mangan.
Mikroelementy ważnym elementem zrównoważonego nawożeniaW związku z wprowadzonymi w naszym kraju obostrzeniami oraz biorąc pod uwagę zminimalizowanie możliwości rozprzestrzeniania się COVID-19, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wprowadza do odwołania zmiany w organizacji pracy Ośrodka. Zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami i załatwianie spraw wyłącznie drogą mailową lub telefonicznie.
Zmiana organizacji pracy Ośrodka - prosimy o kontakt telefoniczny i mailowyGroch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.
Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka