Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników prowadzących działalność agroturystyczną do udziału w XV edycji konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”. Współorganizatorami konkursu są: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach, Państwowa Inspekcja Pracy - Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach oraz Świętokrzyska Federacja
Zapraszamy do udziału w konkursie "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne"Świeże daktyle Medjool to najprawdopodobniej najzdrowsze owoce na świecie. Od kilkunastu lat są obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców. Zawierają potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Są bardzo zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc, ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli MedjoolStosując przyprawy możemy różnicować smak i zapach potraw urozmaicając w ten sposób jadłospis. Świeże przyprawy (nać pietruszki, koperek, czosnek) podnoszą wartość odżywczą pożywienia poprzez wzbogacenie go w witaminy i składniki mineralne. Niektóre przyprawy mogą służyć jako środki przedłużające trwałość produktów żywnościowych.
Charakterystyka i zastosowanie przypraw warzywnychŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego finał regionalny odbędzie się 10 czerwca 2018 roku w Parku Miejskim w Kielcach.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2018Kwiaty z bibuły zdobiły wiejskie mieszkania, były powszechnie znanym wytworem sztuki ludowej służącym nie tylko jako element dekoracji mieszkania, ale też jako dodatek do odświętnych strojów ludowych (wianki, wiązanki ślubne).
Kwiaty z bibuły i krepinyWiosenne przesilenie oraz nadmiar obowiązków u wielu osób skutkuje spadkiem energii, złym samopoczuciem i niechęcią do świata. Zioła są najlepszymi znanymi przyprawami poprawiającymi smak i zapach jedzenia, a dodatkowo poprawiają stan naszego zdrowia.
Na poprawę nastroju - ziołaArtystycznie zdobione jajka, palmy, stroiki, koszyczki i wiele innych wyrobów wielkanocnych można było podziwiać oraz zakupić w Niedzielę Palmową 25 marca 2018 r. podczas Kiermaszu Wielkanocnego zorganizowanego przez Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Osieku.
Kiermasz wielkanocny w Osieku22 marca w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej pod nazwą „Tradycje i przyzwyczajenia kulinarne, a nowe trendy w żywieniu rodziny”.
IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej za nami!Coraz więcej Polaków kupuje żywność tradycyjną i regionalną, tak wykazują badania przeprowadzone w 2017 roku przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. Badanie przeprowadzono na grupie ponad 500 osób i wynika z niego, że Polacy kupują żywność tradycyjną i regionalną bo smakuje lepiej od innych produktów (65 proc.), chcą wspierać polską gospodarkę (51 proc.) i chcą być świadomi tego, co jedzą (49 proc.).
Żywność tradycyjna i regionalna na naszych stołach9 marca w Gminnej Bibliotece Publicznej w Fałkowie odbył się pokaz pt. ”Stare i nowe techniki rękodzielnicze wytwarzania kompozycji kwiatowych i stroików świątecznych”.
Wiosna w Fałkowie - warsztaty rękodzielnicze