Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 285.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie "Piękne i bezp 2018-04-19

    Zapraszamy do udziału w konkursie "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne"

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników prowadzących działalność agroturystyczną do udziału w XV edycji konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”. Współorganizatorami konkursu są: Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Kielcach, Państwowa Inspekcja Pracy - Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach oraz Świętokrzyska Federacja

    Zapraszamy do udziału w konkursie "Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne"
  • Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli Med 2018-04-17

    Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli Medjool

    Świeże daktyle Medjool to najprawdopodobniej najzdrowsze owoce na świecie. Od kilkunastu lat są obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców. Zawierają potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Są bardzo zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc, ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w profilaktyce przeciwnowotworowej. 

    Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli Medjool
  • Charakterystyka i zastosowanie przypraw warzywnych 2018-04-13

    Charakterystyka i zastosowanie przypraw warzywnych

    Stosując przyprawy możemy różnicować smak i zapach potraw urozmaicając w ten sposób jadłospis. Świeże przyprawy (nać pietruszki, koperek, czosnek) podnoszą wartość odżywczą pożywienia poprzez wzbogacenie go w witaminy i składniki mineralne. Niektóre przyprawy mogą służyć jako środki przedłużające trwałość produktów żywnościowych.

    Charakterystyka i zastosowanie przypraw warzywnych
  • Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulina 2018-04-11

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2018

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego finał regionalny odbędzie się 10 czerwca 2018 roku w Parku Miejskim w Kielcach.

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2018
  • Kwiaty z bibuły i krepiny 2018-04-06

    Kwiaty z bibuły i krepiny

    Kwiaty z bibuły zdobiły wiejskie mieszkania, były powszechnie znanym wytworem sztuki ludowej służącym nie tylko jako element dekoracji mieszkania, ale też jako dodatek do odświętnych strojów ludowych (wianki, wiązanki ślubne).

    Kwiaty z bibuły i krepiny
  • Na poprawę nastroju - zioła 2018-04-05

    Na poprawę nastroju - zioła

    Wiosenne przesilenie oraz nadmiar obowiązków u wielu osób skutkuje spadkiem energii, złym samopoczuciem i niechęcią do świata. Zioła są najlepszymi znanymi przyprawami poprawiającymi smak i zapach jedzenia, a dodatkowo poprawiają stan naszego zdrowia.

    Na poprawę nastroju - zioła
  • Kiermasz wielkanocny w Osieku 2018-03-27

    Kiermasz wielkanocny w Osieku

    Artystycznie zdobione jajka, palmy, stroiki, koszyczki i wiele innych wyrobów wielkanocnych można było podziwiać oraz zakupić w Niedzielę Palmową 25 marca 2018 r. podczas Kiermaszu Wielkanocnego zorganizowanego przez Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Osieku.

    Kiermasz wielkanocny w Osieku
  • IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej  za nami 2018-03-23

    IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej za nami!

    22 marca w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej pod nazwą „Tradycje i przyzwyczajenia kulinarne, a nowe trendy w żywieniu rodziny”.

    IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej za nami!
  • 2018-03-19

    Żywność tradycyjna i regionalna na naszych stołach

    Coraz więcej Polaków kupuje żywność tradycyjną i regionalną, tak wykazują badania przeprowadzone w 2017 roku przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. Badanie przeprowadzono na grupie ponad 500 osób i wynika z niego, że Polacy kupują żywność tradycyjną i regionalną bo smakuje lepiej od innych produktów (65 proc.), chcą wspierać polską gospodarkę (51 proc.) i chcą być świadomi tego, co jedzą (49 proc.).

    Żywność tradycyjna i regionalna na naszych stołach
  • Wiosna w Fałkowie - warsztaty rękodzielnicze 2018-03-14

    Wiosna w Fałkowie - warsztaty rękodzielnicze

    9 marca w Gminnej Bibliotece Publicznej w Fałkowie odbył się pokaz pt. ”Stare i nowe techniki rękodzielnicze wytwarzania kompozycji kwiatowych i stroików świątecznych”.

    Wiosna w Fałkowie - warsztaty rękodzielnicze
do góry