W niedzielę, 10 czerwca, w Parku Miejskim w Kielcach odbył się Finał Regionalny XVIII Edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 2018. O tytuł najlepszego żywnościowego produktu regionalnego województwa świętokrzyskiego walczyło 56 wyrobów, a wszystkie wytwarzane są przez lokalnych przetwórców oraz koła gospodyń wiejskich.
Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówO wyjątkowych zaletach lnu dla zdrowia i urody decydują jego drobne i lśniące nasiona - siemię lniane. Len ma unikatowe wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pomimo tego, że jest to produkt roślinny, to obfituje on w wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Siemię lniane zawiera błonnik, witaminę E, cynk, żelazo, lecytynę. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie glukozy w
Prozdrowotne właściwości lnuMogłoby się wydawać, że zielony jęczmień jest po prostu kolejnym „hitem” - wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie zysków. Okazuje się jednak, że odkrywamy naturę na nowo. Młody jęczmień już od tysięcy lat znany jest ze swoich odżywczych właściwości.
Eliksir młodości, czyli młodość z natury… co wiemy o zielonym jęczmieniu?Zapraszamy na finał wojewódzki XVIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.
Zapraszamy na finał wojewódzki XVIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Urząd Miasta i Gminy zapraszają na V Edycję Dnia Otwartego w Zagrodzie Edukacyjnej i konferencję „Gospodarstwa edukacyjne i ich rola w rozwoju społeczno-gospodarczym wsi”.
Zapraszamy na Dzień Otwarty w Zagrodzie EdukacyjnejW dniu 2 maja 2018 roku Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako „Partner KSOW” podpisał z Województwem Świętokrzyskim - Urzędem Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego umowę nr 9/OWŚ//2018 na realizację operacji pt. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”.
Realizacja operacji „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”Pomidory są bardzo smaczne, a ponadto mają cenne walory prozdrowotne. Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen - to organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym, który nadaje intensywną czerwoną barwę. Pomidory bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie, gdyż zawierają bogate źródła potasu, który z kolei obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Zdrowie z pomidoraProdukty wytwarzane przez pszczoły są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wzmacniają serce, koją nerwy i poprawiają koncentrację.
Miód i inne produkty pszczeleŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wspólnie z 17 podmiotami szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków pormował ofertę kulinarną ŚKS na X Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Aktywnej AGROTRAVEL & Active 2018 w Kielcach.
Bogata oferta Świętokrzyskiej Kuźni Smaków na targach AGROTRAVEL w KielcachŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza zainteresowanych ofertą Świętokrzyskiej Kuźni Smaków do odwiedzenia stoiska wystawienniczego nr 162 w Hali A podczas X Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL w Kielcach. Siedemnastu wystawców funkcjonujących pod marką ŚKS będzie prezentowało swoje oferty przez trzy dni targowe.
Świętokrzyska Kuźnia Smaków na targach AGROTRAVEL w Kielcach